Õiguskantsler lükkas ümber MTÜ Vene Kool Eestis süüdistused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülle Madise
Ülle Madise Foto: Mihkel Maripuu

Õiguskantsler lükkas ümber MTÜ Vene Kool Eestis neljapäeval esitatud märgukirjas toodud väited ja süüdistused, milles ühing heitis õiguskantslerile muuhulgas ette etniliselt motiveeritud silmakirjalikkust.

Ühing väitis venekeelses meedias ilmunud kirjutisele viidates, et ühesuguste eesti keele nõudmiste kehtestamine venekeelsetele õpilastele ja eesti õpilastele on diskrimineerimine.

Märgukirja koostajad on tahtlikult moonutanud õiguskantsler Ülle Madise mõtteid, vastas ühingule õiguskantsleri kommunikatsioonijuht Janek Luts. Tema sõnul võib seesugune märgukiri tekitada põhjendamatut vääritimõistmist, ebakindlust ja muret.

Vastuses märgib Luts, et õiguskantsler väljendas Narva-Jõesuus toimunud suvekoolis ja Sirbi 4. septembri vestlusringis mõtet, mille kohaselt kõikidel Eestis kasvavatel lastel sõltumata elukohast, sotsiaalmajanduslikust taustast ja emakeelest peab olema tegelik juurdepääs tasuta kvaliteetsele haridusele ning hariduslik segregatsioon on lubamatu.

Eestis elavad vene emakeelega lapsed peaksid olema põhikooli ja gümnaasiumi lõpus sama heal stardipositsioonil edasisteks õpinguteks ja edukaks tööeluks nagu eesti või muu emakeelega lapsed Eestis.

Õiguskantsler avaldas kahtlust, kas kõige mõistlikum on alustada intensiivset riigikeele õpet alles gümnaasiumis. Sarnaselt teiste demokraatlike õigusriikidega on ka Eestis võimalik lahendus, kus avalikud koolid on riigikeelsed, tagades teistest rahvustest lastele nende keele ja kultuuri õppe.

Õiguskantsler rõhutas, et kui ümberkorraldusi ette võetakse, ei tohi nende käigus laste huvid kannatada ega head koolid tasemes kaotada. Kõikide laste rahvuslikku identiteeti tuleb austada ja hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles