Hoolekandeteenused: üks võimalik pagulaskeskuse koht on Vägeva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varjupaigataotlejate keskus Vao külas.
Varjupaigataotlejate keskus Vao külas. Foto: Jaanus Lensment

Hoolekandeteenuste ASi kinnitusel võiks üks võimalik pagulaskeskuse asukoht olla Jõgeva vallas asuv Vägeva küla, sotsiaalministeerium on sealset üksust ka vaatamas käinud.

Hoolekandeteenused ASi juhi Maarjo Mändmaa sõnul on sotsiaalministeerium käinud viimasel ajal vaatamas mitmeid kohti, muuhulgas väisas ministeeriumi asekantsler Rait Kuuse ka Vägeval asuvat erihooldekodu.

«Vägeva üksuses elavad praegu erivajadusega inimesed, kellele see piirkond jääb aga liialt kõrvaliseks, nad vajavad aktiivsemat elukeskkonda. Seega võiks nad mujale majutada ja siis oleks Vägeva pagulaskeskusena arvestatav koht,» ütles Mändmaa BNSile.

Tema sõnul on vaadatud muuhulgas ka Maardu piirkonda, Hoolekandeteenused on ise välja pakkunud Paldiskit. «Me pigem ei pooldaks, et uus keskus tuleks Ida-Virumaale,» rääkis Mändmaa, lisades, et nad on saanud mitmeid kinnisvarapakkumisi ka eraomanikelt.

Jõgeva vallavanema Enn Kure sõnul käis tõesti sotsiaalministeeriumi asekantsler tutvumas Vägeva küla võimalustega. «Midagi konkreetset siiski kokku ei lepitud,» ütles Kurg BNSile.

Ta tõdes, et sarnaselt paljudele teistele piirkondadele ei ole ka Jõgeva valla rahvas pagulaste saabumisest eriti vaimustatud. «Mis aga puudutab sotsiaalministeeriumi arupärimist vabade elamispindade kohta, siis neid Jõgeva vallal pagulastele pakkuda pole,» rääkis Kurg.

Sotsiaalministeeriumi kinnitusel kavatseb riik uue pagulaskeskuse avada järgmise aasta alguseks. «Arvestades varjupaigataotlejate arvu pidevat kasvu, planeerime 2016. aasta alguses avada uue keskuse,» ütles sotsiaalministeeriumi kohalike omavalitsuste teenuste ja toetuste juht Triin Raag. Samas ei ole tema kinnitusel uue keskuse asukohta ikka veel otsustatud.

Ministeeriumi asekantsleri Rait Kuuse sõnul on keskuse asukohana kaalumisel kolm-neli erinevat varianti, kuid kindlat asukohta seni veel nimetada ei saa. Varem on Kuuse BNSile rääkinud, et sotsiaalministeerium on alustanud konsultatsioone erinevate omavalitsustega ning ka erapakkujatega leidmaks kohta ja ruume uue pagulaskeskuse tarvis, kuhu saaks majutada ligi 50 inimest.

Raagi selgituste kohaselt on uue keskuse rajamine vajalik, kuna praegune ainuke, Lääne-Virumaal Vaos asuv varjupaigataotlejate vastuvõtukeskus on oma vastuvõtupiiride lähedal, kuid arvestades uute põgenike saabumist, on täiendavat keskust igal juhul vaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles