Kapo kahtlustab Savisaart korduvas altkäemaksu võtmises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Edgar Savisaart kahtlustatakse korduvas altkäemaksu võtmises
  • Kahtlustuste all on ärimehed Teder, Kunman,Tuulberg ja Kofkin
  • Kahtlustus on esitatud ka Villu Reiljanile ja Kalev Kallole
  • Prokuratuur uurib nelja kuriteoepisoodi, kasu sai väidetavalt ka Keskerakond

Kaitsepolitsei kahtlustab Keskerakonna esimeest ja Tallinna linnapead Edgar Savisaart korduvas altkäemaksu võtmises. Kasu sai kahtlustuse kohaselt nii Savisaar ise kui ka Keskerakond.

Kella 23.50 paiku lahkusid Hundisilmalt ka Savisaare advokaadid, kelle sõnul annab Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea lähipäevil juhtunu kohta kommentaari.

Kell 23.35 lahkusid Hundisilmalt kapo töötajad. Kohe pärast ametnike lahkumist sisenes tallu linnavalitsuse ametnik Liina Oja.

Foto:
Foto: Foto: Erik Prozes

Kella 23.30 ajal toimetati kapo ametnike mikrobuss Savisaare kodu kaldtee ette. Postimehe fotograafi sõnul tassiti sinna uurimismaterjale.

Foto:
Foto: Foto: Erik Prozes

Kella 23 paiku on Postimehe fotograafi sõnul kapo töötajad ikka veel Hundisilmal.

Kella 21 ajal ütles riigi peaprokurör Lavly Perling «Aktuaalse kaamera» otsesaates, et menetlustoimingud veel käivad ja «koju saavad meist ilmselt ikka kõik veel täna». Samuti kinnitas ta, et praeguse seisuga kedagi vahi alla ei võeta ja kahtlustatavate ring on endiselt sama. Perling lisas, et hetkel on alles esmaste menetlustoimingute esimene päev ja prokuratuuri seisukohad võivad veel muutuda.

Kella 20.10 ajal tõid kapo ametnikud Virumaa Teataja andmetel abihoonest välja arvuti ja asusid kontrollima teist abihoonet. Mõne aja möödudes toodi ka Savisaar esimesest kõrvalhoonest välja, ta lehvitas jälle ajakirjanikele ja seejärel viidi ta teise abihoonesse.

Kell 20.34 viidi Savisaar tagasi eramusse. Enne teda tuli abihoonest välja kapo ametnik, kellel oli käes palju pabereid. Savisaar lehvitas veelkord ja ütles: «Kõik saab korda, ärge muretsege.»

Foto: Marianne Loorents
Foto: Marianne Loorents Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Mõned minutid enne kella 19 näitas Savisaar end lõpuks ka aia taga ootavatele ajakirjanikele, kui kapo töötajad tõid ta elumajast välja ja viisid abihoonesse.

Virumaa Teataja ajakirjaniku sõnul oli Savisaar heas tujus ja lehvitas. «Tahaksin teile pressikonverentsi anda, aga mul ei lubata,» ütles ta.

Vahetult enne seda tuli Hundisilmale veel umbes seitse uut kaitsepolitsei töötajat. Neid on Virumaa Teataja sõnul Hundisilmal 10-15. Umbes kolm kapo töötajat on päeva jooksul ka vahetunud.

Foto: Marianne Loorents/Virumaa Teataja
Foto: Marianne Loorents/Virumaa Teataja Foto: Marianne Loorents

Veidi enne kella 18 saabusid Hundisilmale vandeadvokaadid Oliver Nääs ja Üllar Talviste.

Üllar Talviste. Foto: Meelis Meilbaum/Virumaa Teataja
Üllar Talviste. Foto: Meelis Meilbaum/Virumaa Teataja Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja
Oliver Nääs. Foto: Meelis Meilbaum/Virumaa Teataja
Oliver Nääs. Foto: Meelis Meilbaum/Virumaa Teataja Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Edgar Savisaar on endiselt koos kaitsepolitseinikega oma Hundisilma talus, kinnitas Postimehe reporter enne kella 17. Postimehe reporteri sõnul käisid vahepeal korra ära Erki Savisaar ja Siret Kotka, keda endiselt majja ei lubata. Samuti käis vahepeal koos kaitsepolitseinikega ära ka Savisaare autojuht. Tagasi tuli ta kilekottidega, mis oli Coca-Cola pudeleid ja sööki täis.

Kuna prokuratuur ütles, et Savisaart ilmselt vahi alla ei võeta, siis on kaheldav, et ta täna oma Hundisilma talust üldse väljub.

Virumaa Teataja kirjutab, et Kotka ja Erki Savisaar lahutavalt meelt kuulates viimase maasturis valjult Retro FMi. Samuti kirjutab leht, et Savisaare koerad olid mingil hetkel pandud bussi kinni, kuid kapo töötajad lasid nad välja.

Neli episoodi

Kell 16 toimunud pressikonverentsil kinnitas riigi peaprokurör Lavly Perling, et Edgar Savisaart kahtlustatakse neljas episoodis. (Vaata otseülekannet siit!)

Üks episood on seotud rendilepingu pikendamise ja selle eest hüvede saamisega. Teine on seotud puuduva ehitusloaga seotud ehitustööde jätkamisega. Samuti on üks episood seotud kruntide vahetamisega ja selle eest lubatud hüvitisega. Viimane episood on seotud hankega.

Vara on tehingutest saanud süüdistuste kohaselt Savisaar ja ka Keskerakond.

Kokku on kahtlustatavaid seitse: Edgar Savisaar, Kalev Kallo, Aivar Tuulberg, Alexander Kofkin, Hillar Teder, Vello Kunman, Villu Reiljan.

«Saame kinnitada nii palju, et Reiljan on altkäemaksu vahendanud ja Kunman altkäemaksu andnud kahtlustuse kohaselt. Tuulbergi kahtlustatakse altkäemaksu andmises, Kofkinit ja Tederit samuti,» ütles Perling. Keskerakondlast Kalev Kallot kahtlustatakse kaasaaitamises nii altkäemaksu andmisele kui võtmisele.

Prokuratuur hetkel Savisaare vahi alla võtmist ei taotle.

Kahtlustuse järgi võttis Savisaar 2014. ja 2015. aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka kolmanda isiku kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses. Karistusseadustik näeb altkäemaksu korduva võtmise eest ette 1–10-aastase vangistusega.

Savisaar ise Hundisilmal

Savisaar viibib täna ise koos kaitsepolitseinikega Lääne-Virumaal Hundisilmal. Täna lõunast on aia taga autos isa oodanud ka poeg Erki Savisaar, kes oli enda sõnul lõunal isale lihtsalt külla tulnud. Samuti on Hundisilmal ootamas Siret Kotka. Aeda sisse neid ei lasta.

Hundisilmal seisab ka Savisaare Mercedes ning kohal on kiirabi.

Erki Savisaar autos ootamas. Foto: Meelis Meilbaum/Virumaa Teataja
Erki Savisaar autos ootamas. Foto: Meelis Meilbaum/Virumaa Teataja Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Kotka ütles täna lõunal, et Savisaarega pole keegi kontakti saanud.

Kotka väitel on tegemist poliitiliselt motiveeritud tegevusega, et juhtida tähelepanu eemale Tallinna Sadama skandaalist. «Kevadel loodeti, et saadakse Edgar Savisaarest lahti. Aga ei saadud! Loodeti, et Edgar Savisaar ei naase poliitikasse. Aga ta naasis! Antud juhtumi ajastus viitab väga selgelt asjaolule, et püütakse summutada mastaapset korruptsiooniskandaali Tallinna Sadamas, millega on seotud võimuerakonnad (Reformierakond, IRL ja sotsiaaldemokraadid),» kirjutas Kotka Facebookis.

Ta märkis, et niiviisi otsustatigi juba kuid populaarseim erakond Savisaarega eesotsas «taas riiklikke jõustruktuure ära kasutades löögi alla suruda». «See pole aga mitte midagi muud kui järjekordne alatu rünnak Keskerakonna hävitamiseks ja Edgar Savisaare poliitiliseks likvideerimiseks,» leidis Kotka.

Linnavalitsus otsiti läbi

Tallinna linnavalitsus teatas kella 14.10 ajal, et kaitsepolitsei viib ka linnavalitsuses läbi menetlustoiminguid. «Linnavalitsusel puudub antud olukorra kohta täpsem informatsioon. Lähemat infot ootame ka ise prokuratuurilt,» teatas linnavalitsus pressiteates.

Äripäev kirjutas kella 14.30 ajal, et lehe andmetel toimub läbiotsimine abilinnapeade Taavi Aasa ja Eha Võrgu kabinetis.

Taavi Aas käis veidi enne kella 15 linnavalitsuse hoovis suitsetamas, kuid kommentaare ei jaganud. Hiljem kinnitas ta, et talle pole kahtlustust esitatud.

Taavi Aas. Foto: Jaanus Lensment.
Taavi Aas. Foto: Jaanus Lensment. Foto: Jaanus Lensment

Savisaare kinnipidamise ajal täidab linnapea kohuseid vanim linnavalitsuse liige, abilinnapea Merike Martinson. Pärast kella 14 lahkus Martinson ise linnavalitsusest, kuid ühelegi küsimusele ta ei vastanud.

Merike Martinson lahkumas. Foto:
Merike Martinson lahkumas. Foto: Foto: Liis Treimann

«Linnavalitsus jätkab oma tööd ja linnaelanike teenindamist. Homme toimub tavapärane linnavalitsuse istung,» kinnitas linnavalitsus pressiteates lisades, et rohkem infot praegu edastamiseks pole.

Abilinnapead ei tea midagi

Tallinna keskerakondlasest abilinnapea Kalle Klandorf ütles Postimehele, et täna otsiti läbi paari abilinnapea kabinetid, kuid mitte tema oma. Ta lisas, et tal puudub toimunu kohta igasugune informatsioon.

Abilinnapea Arvo Sarapuu kinnitas samuti, et tema kabinetti läbiotsimine ei puudutanud. Samas ütles ta, et ei suuda uskuda, et Savisaar on kinni peetud ja et «opositsiooniliidrile võidakse nii teha».

Abilinnapea Mihhail Kõlvart ütles, et oli päeva esimesel poolel linnavalitsusest eemal. «Ma käisin lasteaedades, mul on sama palju infot nagu teil,» ütles Kõlvart, kelle sõnul ei ole tema vastu keegi huvi tundnud. «Mina olen praegu enda kabinetis, aga ei näe märki, et keegi tunneks huvi minu kabineti või minu vastu,» rääkis Kõlvart.

Ärieliit kahtluste all

KAPO on täna esitanud altkäemaksu andmise kahtlustuse muljetavaldavale osale Eesti ärieliidist – Aivar Tuulbergi, Alexander Kofkini, Hillar Tederi ja Vello Kunmani. Pikemalt loe ärimeestest siit.

Postimehe andmetel võib Savisaare korruptsioonikaasusega seotud olla ka Silikaat Grupp ASi juhatuse liige Vello Kunman ja seal nõunikuna töötav Villu Reiljan.

Ettevõttest kinnitati Postimehele, et majas on tehtud uurimistoimingud, kuid täpsemat infot paluti küsida riigiprokuratuurilt. «Tegemist on pooleli oleva uurimisega ja meie ettevõte ei tahaks kuidagi uurimist kahjustada,» ütles firma turundus- ja kommunikatsioonijuht Manuela Pihlap.

Alates teisipäeva hommikust teostavad kaitsepolitsei ametnikud menetlustoiminguid mitmes kohas ning mitme inimese suhtes. Kriminaalmenetlust juhib riigiprokuratuur.

Erakond: see on poliitiliselt motiveeritud

Keskerakond teatas, et erakonna hinnangul on Savisaare kinnipidamine poliitiliselt motiveeritud. «Antud juhtumi ajastus viitab sellele, et püütakse summutada mastaapset korruptsiooniskandaali Tallinna Sadamas, millega on seotud võimuerakonnad,» leidis partei.

Erakond kinnitas pressiteates, et neil puudub praegu uurimise kohta täiendav teave. «Juhtkond arutab tekkinud olukorra üle, kui laekub uut informatsiooni. Meediaesindajatele anname täiendavat teavet, kui seda laekub,» lisas erakonna pressiesindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles