Lõppes USA-Balti ühisõppus Sabre Strike

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA-Balti ühisõppus Sabre Strike.
USA-Balti ühisõppus Sabre Strike. Foto: Kaitseväe peastaap

Täna lõppes Lätis Eesti, Läti, Leedu ja Ameerika Ühendriikide ühisõppus Sabre Strike, kus nelja riigi kaitseväelased  harjutasid sõjalist koostööd.

18. oktoobril Lätis alanud õppuse esimesel nädalal harjutasid Ameerika Ühendriikide ja Balti riikide kaitseväelased Lätis, Adaži polügoonil, erinevate lahinguoperatsioone nagu patrullimise, läbiotsimise, konvoi ning baasikaitse, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Õppuse teises osas  moodustati rahvusvaheline üksus, mis pidi tegutsema tingimustes, mis matkisid olukorda NATO kõige tähtsamal operatsioonil Afganistanis.

«Vaatamata mõningatele pisidetailidele on esimest korda toimunud ühisõppus läinud korda,» lausus Läti maaväe ülem kolonel Igors Rajevs. «Kõik püstitatud eesmärgid ning etteantud ülesanded on täidetud.»

Eesti kompaniiülema kapten Kaido Kivistiku ja kompaniiülema abi leitnant Jüri Pajuste sõnul on kõik Sabre Strike hajutused vägagi sarnased Afganistanis läbiviidavatele operatsioonidele. «Erinevus on vaid maastikus ning ilmaoludes,» lisas leitnant Pajuste. Kapten Kivistik tõdes, et ühisõppus Sabre Strike annab palju mõtlemisainet õppuste korraldamiseks Eestis.

Õppusest Sabre Strike võttis osa üle 1600 kaitseväelase Ameerika Ühendriikidest, Lätist, Leedust ja Eestist. Nelja riigi maa- ja õhuvägede ühisõppuse eesmärgiks oli valmistada kaitseväelasi ette välisoperatsioonideks Afganistanis ning arendada koostööd liitlasvägede väeliikide üksuste vahel.

Eestist osales õppusel Scoutspataljoni kompanii, Ameerika Ühendriikide Euroopa väejuhatusest Stryker brigaadi kompanii, soomusbrigaadi üks kompanii ja rahvuskaartlased, Lätist kaks jalaväekompaniid ning Leedust üks jalaväekompanii.

Järgmine Sabre Strike on Eestis aastal 2012 ning õppusel osalenud Scoutspataljoni kompanii läheb Afganistani välisoperatsioonile juba järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles