Strandberg: erakondade loomispiir peaks olema madalam

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg.
Marek Strandberg. Foto: Mihkel Maripuu

Erakond Eestimaa Rohelised riigikogu fraktsiooni aseesimehe Marek Strandbergi hinnangul peaks langetama liikmete piiri, mis on erakonna loomiseks vajalik.

Strandbergi hinnangul on 1000 liikme nõue, mida on vaja erakonna registreerimiseks ebanormaalselt kõrge piir. Ta tõi näiteks, et ettevõtlusvabaduse keskkonnas ei nõu ju keegi, et aktsiaseltsi või osaühingu loomiseks peaks olema vähemalt 100 osanikku.

«Ettevõtluse arengut takistaks selline reegel samal moel kui 1000 liikme piir pärsib täna poliitilist mitmekesisust ja ideede arengut,» hindas Strandberg.

Strandberg tõstis ka esile, et nii 1000 inimesega kui ka suurem organisatsioon ei suuda oma mõtteis olla sobivalt terav ja täpne.

«1000 inimese piir viib paratamatult ka selleni, et organisatsioonid polariseeruvad ja tekkivad sisemised vaidlused ning just huvidest ja mitte väärtustest lähtuvad vaidlused,» selgitas ta. «Need vaidlused ähmastavad paratamatult ideede selgust.»

Strandbergi hinnangul on parteitülide esmane põhjus organisatsioonide suurus.

«Paratamatu vajadus pidada suurt organisatsiooni, et tagada esindatus esinduskogudes ei ole mõistlik tee,» sõnas ta. «Olen veendunud, et erakondade loomispiir peaks olema madalam ja taas tuleks sallida valimisliitude osalemine riigikogu valimistel.»

Strandbergi arvates on poliitiline mitmekesisus parim viis seisva vee liikumapanekuks: sel moel oleks võimalik ka neid inimesi, kes ei taha kuuluda poliitilistesse organisatsioonidesse, kuid kes suudaksid samas teha omavahel koostööd riigikogus, kaasata riigivalitsemisse.

«Ja uskuge, neid nimekaid ja asjatundlikke inimesi pole sugugi vähe,» kinnitas ta. «Olen veendunud, et kui erakonnaks vajalike liikmete arv oleks 200-300, näeksime selgete ideedega poliitilisi organisatsioone, mis suudaksid poliitmaastiku mitmekesistada ja poliitikalavale uusi arusaamu tuua. Seda on vaja.»

Strandbergi hinnangul saaks täna Eestis esile tõusta poliitiline jõud, mis pakuks alternatiivi suurte erakondade ainuvõimule.

«Küsimus pole erakondade kaotamises vaid selles et vaid erakondade korraldatud riigielu kipub jääma ühekülgseks,» ütles ta. «Tänane olukord on selline, et seadusandjate hulka võiksid olla kaasatud inimesed, kes ei soovi olla parteikorra truud austajad.»

Tema arvates on praegu näha kaks olulist ja selget poliitilist ideed: mitmekesisem ja parteivabama poliitika idee ning jätkusuutliku rohelise majanduse idee. Kui teise teemaga tegelevad rohelised, siis esimene on vaba.

Lisaks pakuks tema arvates inimestele huvi jõuline parteikriitilisus, kuigi samas on selge, et väga keeruline on luua erakonda, mis kritiseeriks ühtlasi nii enese loomist kui ka püüaks seeläbi olukorra muutmiseks leida valijate toetust.

«Pigem võiks mõni olemasolevatest erakondadest võtta parteikriitilise hoiaku,» arvas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles