Mihkelson: IRLi retooriline täiendus piirilepingule ei muudaks midagi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Peeter Langovits / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluva riigikogu eelmise koosseisu väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul oleks valitsuse poolt Eesti-Vene piirilepingu otsusele lisatav Tartu rahulepingu kehtivuse teemaline viide pelgalt retoorika, mis kuidagi ei muudaks riigikogule ratifitseerimiseks saadetavat lepingut.

«Retooriline pool on meie jaoks olnud alati tähtis, sest see puudutab piiriküsimust, Tartu rahuleppe küsimusi ja see on täiesti normaalne, et selles debatis need teemad tõstatuvad,» ütles Mihkelson neljapäeval BNSile. «Küsimus on selles, kas ja millisesse juriidilisse keelde retoorika pannakse. Ja selles osas on mul küll veendumus, et see ettevalmistav töö, mis on viimaste aastate jooksul tehtud, on piisav, et saaks ratifitseerimisprotsessis edasi liikuda ja teha lõppotsuse. Igasugused kartused on tänases lepingus taandatud ja seda on kinnitanud ka õiguskantsler oma arvamustes.»

IRLi esimehe Margus Tsakhna sõnul peab neljapäeval piirilepingu riigikokku saatmist arutav valitsus lisama otsusesse lisama poliitilise deklaratsiooni, mis viitaks Tartu rahule ja rõhutaks õigusliku järjepidevuse põhimõtet, teatas IRL ööl vastu neljapäeva pressiteates. Tsakhna sõnul peab valitsus lepingu heakskiitmisel andma ühemõttelise hinnangu, et Eesti juhindub piirileppe sõlmimisel Tartu rahulepingu artikkel kahe kehtivusest ja õigusliku järjepidevuse põhimõttest.

Mihkelsoni sõnul pole Tsahkna jutus midagi uut. «Võrrelge tekste, mis oli 2013 ja mida räägib Tsahkna praegu. Need on identsed. Ja ettepanek on sama, mis oli valitsuse otsus 2013, kui valitsus otsustas piirileppe viia parlamenti. Midagi muutunud pole ja ratifitseerimiseelnõule ei plaani keegi täiendavat lisa,» lausus Mihkelson.

Eesti ja Venemaa vahelise Eesti-Vene riigipiiri lepingu ning kahe riigi vahelise Narva ja Soome lahe merealade piiritlemise lepingu ratifitseerimise seaduse eelnõu jõuab neljapäeval valitsuse ette. Lepingutega määratakse kindlaks Eesti ja Venemaa vaheline riigipiir ning piiritletakse nende riikide vahelised Narva jõe ja Soome lahe merealad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles