Raplamaa toetab Simsonit: töö peab uuesti toimuma ka Tallinnast väljaspool

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Keskerakonna Raplamaa piirkonna esimees Mailis Reps kinnitas, et piirkond otsustas eile konsensuslikult, et esitab erakonna esimehe kandidaadiks Kadri Simsoni.

Mailis Reps nentis, et erakonna sees on palju neid inimesi, kes vaatavad erakonna esimehe valimisi kui lugupidamishääletust Edgar Savisaare suhtes. «Nad leiavad, et igasugune Edgar Savisaare kõrval kandideerimine ei ole mitte küsimus, kuhu erakond edasi läheb järgmised aastad, vaid pigem see, et ta on meile toonud iseseisvuse, ta on olnud Rahvarinde asutaja ja kutsunud kriitilistel hetkedel inimesi Toompeale. Sellisel kujul on raske Edgar Savisaare vastu kandideerida,» selgitas Reps.

«Aga kuna valiku teevad erakonna sees inimesed, siis maapiirkondades ikkagi väga selgelt jääb kõlama ootus, et uuesti toimuks erakonnas ka Tallinnast väljaspool töö, et erakonna esimees kohtuks rohkem inimestega, et otsused oleks kollegiaalsed, et oleks võimalik teiste erakondadega astuda dialoogi. Need ootused on selgelt välja joonistunud ja nende otsuste põhjal on loomulikult toetus Kadri Simsonile,» ütles Reps.

«Kui vaatame meie kongressi mandaate, erakonna liikmeskonda, riigikogu valimiste piirkondi, siis ei ole vene valijaskond otsustav. Ta on kindlasti määrav, oluline ja valijaskonnast arvestatav osa, aga proportsionaalselt ta ei ole enamuses,» kommenteeris Reps Savisaare-pooldajate argumenti, et Kadri Simson ei ole vene valijate seas tuntud. Reps lisas, et Kadri Simson on tegelenud aktiivselt teemadega, mis kõnetavad kõiki.

Me peame tegema tööd mitte ainult Tallinnas, vaid ka maapiirkondades. See töö on Keskerakonnal olnud viimastel aastatel tagasihoidlikum kui vanasti.

 «Peamine küsimus on venekeelsel elanikkonnal, kas me peame neist lugu, kas me võtame neid partneritena ja kas me kõnetame neid teemasid, mis neile on oluline. Nendel teemadel on Keskerakond täna vaieldamatult erakond, kes neid kõnetab, olgu esimeheks Kadri Simson või Edgar Savisaar.»

Repsi sõnul on loogiline, et täna Lasnamäel Kadri Simsonit ei tunta. «Meie oleme teinud tööd selle nimel, et Edgar Savisaar on tuntud igas korteris. Kui järgmistel kohalikel valimistel Edgar Savisaar ei ole kandideerimas, mida ma loodan, et ei juhtu, siis tuleb tööd teha, et on selleks mõni teine väga tuntud poliitik.»

Repsi sõnul on ka Simson lubanud, et ta täiendab oma vene keele oskust ja on võimeline vene elanikkonnaga suhtlema ka vene keeles. «Eks meil ole võimalik täna lisaks venekeelse elanikkonna eraldi kõnetamisele, tuua erakond ka mujal pilti.»

Reps: ühel hetkel on erakond muutusteks valmis

Mis saab siis kui Savisaar siiski erakonna esimehena jätkab?

«Eks meie teeme tööd selle nimel, et enamus erakonna liikmeid saaks aru, et tegemist on valimistega, kus me vaatame tulevikku,» rääkis Reps. Ta tõi näiteks, et kahe aasta pärast toimuvad kohalikud valimised. «See tähendab, et me peame tegema tööd mitte ainult Tallinnas, vaid ka maapiirkondades. See töö on Keskerakonnal olnud viimastel aastatel tagasihoidlikum kui vanasti,» selgitas Reps.

Juhul, kui midagi ei muutu, siis Repsil ei ole hetkel plaani astuda näiteks mõnda teise erakonda või teha uus erakond. «Siis tulevad uued valimised ja uued valimised. Ühel hetkel erakond kindlasti on valmis muutusteks.»

Keskerakonnal on 20 piirkonda - 15 maakonda ja viis linna: Tallinn, Narva, Kohtla-Järve, Pärnu ja Tartu.

Esmaspäevase seisuga on Savisaare üles seadnud Tallinna linnaosad - Pirita, Põhja-Tallinna, Kristiine, Haabersti, Lasnamäe.

Kadri Simsonit toetab ka Keskerakonna Narva piirkond, toetust on lubanud ka Räpina osakond.

Mõlemat kandidaati toetab erakonna Kohtla-Järve piirkond, kust teatati esmaspäeval, et nad esitavad esimehe kandidaadiks nii Simsoni kui Savisaare.

Keskerakond valib uue esimehe kongressil, mis toimub 29. novembril Tallinnas Tondiraba jäähallis ning sinna oodatakse 1092 delegaati. Erakonna esimehe valimisel on kongressi saadikul üks hääl. Kandidaatide esitamise õigus on nii erakonna osakondadel, piirkondadel, kogudel kui ka lihtliikmetel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles