Toom ei lepi Narva piirkonna otsusega esitada Simson esimehe kandidaadiks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar ja Yana Toom
Edgar Savisaar ja Yana Toom Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Keskerakonna esimeest Edgar Savisaart toetav europarlamendi liige ja Ida-Virumaa suurim häältemagnet Yana Toom ei taha leppida sellega, et erakonna Narva piirkonna juhatus esitas erakonna esimehe kandidaadiks praeguse aseesimehe ja riigikogu fraktsiooni juhi Kadri Simsoni, kirjutab ajaleht Põhjarannik.

Toom, kes on ka Keskerakonna Narva piirkonna kuraator, kutsus seetõttu reede õhtuks kokku piirkonna üldkoosoleku, mille päevakorras on ainsa punktina küsimus Keskerakonna esimehe kandidaatide esitamisest.

Toom selgitas Põhjarannikule, et koosolekut ajendas kokku kutsuma Narva piirkonda kuuluvate keskerakondlaste rahulolematus juhatuse otsusega, millest nad said teada meediast. «Olukord, kus piirkonna juhatuse otsus nende nimel tuli erakonna liikmetele kui välk selgest taevast, vajab klaarimist,» ütles ta.

Narva piirkond oli eelmisel reedel esimene, mis seadis novembri lõpus toimuvaks kongressiks üles Simsoni kandidatuuri. Piirkonna esimehe Andrus Tamme sõnul peab Savisaar, kes on pärast oma rasket haigust sattunud tugeva surve alla, oma jõudu hoidma. «Me soovime, et Edgar saaks keskenduda oma võitlusele ebaõigluse vastu ja et ta tervis peaks vastu ning ta osalus poliitikas jätkuks,» ütles ta reedel pressiteates.

Simson on tema sõnul taganud aastate jooksul Keskerakonna poliitika järjepidevuse ning suudab erakonda koos tugeva juhatusega ühtsena edasi viia. Piirkonna hinnangul võiks Savisaarest saada erakonna auesimees.

Auesimeheks saamise välistas Savisaar eile erakonnakaaslastele saadetud kirjas, kus kinnitas, et pole kunagi huvi tundnud ametikohtade vastu, millel ei saa midagi oma toetajate heaks ära teha. «Sellepärast olen Tallinna linnapea, mis on täitevvõimu amet. Leian, et teod maksavad rohkem kui sõnad ja sellepärast mingit auesimeest minust kindlasti ei saa. Sellele kohale ma ei kandideeri, ja sellega pole mõtet rohkem spekuleerida. Kui pakutakse, ütlen ära,» kirjutas ta.

Ta märkis, et austab iga piirkonna õigust nimetada mis tahes ametitesse just neid kandidaate, keda piirkond ise kõige õigemaks peab. «Jah, olen kuulnud, et Narva piirkonna esimehele pakuti Simsoni nimetamise eest vastu kohta Tallinnas, Keskerakonna juhatuses. Samuti, et see on [Mihhail] Stalnuhhini kättemaks Yana Toomi Ida-Virumaa esinumbriks panemise eest. Ei pea kumbagi usutavaks, kuid sel pole ka tähtsust,» kirjutas Savisaar, kelle sõnul teevad kongressil otsuse delegaadid, kes on oma valikutes vabad.

Ta lisas, et kui piirkonna juhatus esindab piirkonna liikmeid, siis on hästi. «Kui siin on lahknevus, saavad inimesed hääletada nii, nagu nende süda ütleb. Kongressi päeval mingid bartertehingud nagunii ei kehti,» märkis Savisaar, kes kutsus rahu säilitama ja tööd edasi tegema.

Keskerakonna kongress, kus valitakse erakonnale uued juhtorganid, toimub 29. novembril Tallinnas Tondiraba jäähallis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles