10 uudist, mida võiksid teada: teisipäev, 27. oktoober

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Kohtu all olnud ämmaemand: ka mina eksisin

    Imik. Foto: Scanpix

    Harju maakohtus imiku surmaga lõppenud sünnituse juures olnud ämmaemand Moonika Tammel tunnistab, et mullu augustis traagiliselt lõppenud kodusünnitusel oli palju inimlikke eksimusi ja ta oleks pidanud ise olema resoluutsem ning pere ikkagi haiglasse saatma.

    OLULIST

    • Seaduse silmis olen süüdi, ja see, mis tegelikult toimus, seda mõjutasid inimlikud faktorid. Kõik olid mingil määral natukene süüdi.

    • Kindlasti võiksid naised kuulata, mida ämmaemand ütleb. Aga ma ei usu, et see tööpõld hullult suureks läheb või kaos tekib. Kardetakse rohkem, kui see asi väärt on.

    Intervjuud süüdi mõistetud ämmaemandaga loe postimees.ee-st

  2. WHO: lihasöömisest pole vajalik loobuda

    Vorstid ja viinerid kuuluvad töödeldud lihatoodete alla. Foto: Scanpix

    Kuigi Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) allüksus IARC avalikustas eile aruande punase ja töödeldud liha vähkitekitavatest omadustest, ei soovita nad sellegipoolest punase liha söömist täielikult vältida.

    OLULIST

    • Kuigi töödeldud lihatooted liigitati vähkitekitavateks, ei soovitata aga punase liha söömisest täielikult loobuda põhjusel, et lihas on ka mitmeid positiivseid omadusi.

    • Reinapi sõnul on oluline teha vahet ohul ja riskil - aine on klassifitseeritud kui vähkitekitav, kui see on võimeline mingitel tingimustel põhjustama kasvajate teket.

    Lihasöömise riskidest loe postimees.ee-st

  3. Postimehe testsõit: mida kujutab endast «isesõitev» Tesla?

    Mario Kadastik Tesla roolis. Foto: Sander Ilvest

    Pessimist võib öelda, et «Autopiloodi» tarkvara täiendusega elektriauto Tesla on isesõitvast masinast veel väga kaugel, kuid optimist näeb paljulubavaid esimesi samme. «See on nagu laps, kes käima õpib ja aeg-ajalt tahab, et sa talt käest kinni hoiaksid,» ütleb Mario Kadastik, esimene Tesla omanik Eestis.

    OLULIST

    • Elektriautol, mida saab autopiloodile panna, peab riistvaras olema kaamera, ees radar, mida auto kasutab ka adaptiivse püsikiiruse hoidmiseks, ja ümber auto sonar, millega ta tuvastab äärekive, puid, põõsaid ja teisi autosid.

    • Kui teekattemärgistus on nigel, siis on Tesla võimeline sõitma ka eessõitva auto jälgedes, aga see ei ole ilmselt kõige usaldusväärsem teekond.

    Loe isesõitvast Teslast ja vaata videot postimees.ee-st

  4. Reportaaž: naiskütid trotsivad umbusku

    Naiste jaht Viljandimaal. Foto: Mihkel Maripuu

    On laupäeva pealelõuna, soe päike kuldab üle nii sügisese metsa kui kruusatee ääres vaikuses seisva küttide rea. Järsku kõlab lask. Sellele järgnevad veel mitu, siis on hetk vaikust ja kostab veel üks.

    OLULIST

    • Naised satuvad jahimaailma üldiselt läbi lähedaste pereliikmete – paljudel jahinaistel on isad, vanaisad ja vennad jahimehed.

    • Kõnede ja jahipasuna saatel kuulutatakse kella 17 ajal Viljandimaal toimunud naisküttide sügisene ühisjaht edukalt lõppenuks – jahisaagiks kujunes lõpuks lisaks põdrapullile ja metsseale ka üks sokk ning põdralehm.

    Meeleolukat jahireportaaži loe postimees.ee-st

  5. Vastutulek e-residentidele – Eesti ettevõtteid saab tulevikus kaugjuhtida välismaalt

    E-residentsuse taotlemise veebileht. Foto: ekraanitõmmis

    E-residentsuse temaatika on pannud Eesti majanduselu ja õigusloome korralikult kihama – nii on justiitsministeerium asunud välja töötama seadusemuudatusi, mis seovad jõustumisel lahti Eesti ettevõtete ja nende juhatuste asukoha ja võimaldavad seeläbi asuda siinseid firmasid juhtima  täies mahus välismaalt.

    OLULIST

    • Just kohtute, riigi ja teistega sidepidamise säilitamiseks näeb ministeerium ette, et säilitada tuleb ettevõtetel Eestiga lisaks asukoha deklareerimisele mingigi side.

    • Interneti teel saab Eestis praegu asutada täis- ja usaldusühingut, välismaa äriühingu Eesti filiaali, osaühingut ja mittetulundusühingut ning kanda registrisse füüsilisest isikust ettevõtja ettevõtteid.

    Ülevaadet e-residentide elu lihtsamaks muutvast seadusemuudatusest loe postimees.ee-st

  6. Urve Palo püüdis ministrina Ossinovskile 2,5 miljonit päästa

    Urve Palo. Foto: Sander Ilvest

    Sel suvel saatis majandusministri ametis olnud Urve Palo oma Leedu kolleegile üsna pretsedenditu kirja, milles palus kaaluda sotside suurrahastaja, erakonna esimehe Jevgeni Ossinovski isa Oleg Ossinovski ettevõtet Skinest Baltija UAB ähvardava 2,5 miljoni euro suuruse kahjunõude ülevaatamist.

    OLULIST

    • Säästes lugejat Palo saadetud kirjas olevast veelgi detailsemast kirjeldusest jõuame kirja lõppu, kus minister Palo tõdeb: «Palun Teil kui vastava valdkonna ministril ja kolleegil kaaluda nimetatud kahjunõude proportsionaalsust, asjakohasust ja põhjendatust.»

    • Palo sõnul on meelevaldne järeldada, et ta ajas Leedus ühe ärimehe asju.

    Urve Palo kummalisest kirjast loe postimees.ee-st

  7. 16-aastane Ida-Ukraina nooruk: juhtisin sõjas pataljoni

    Noored Ida-Ukraina sõdalased mundris poseerimas – mis tulevik neid ootab, ei tea keegi. Foto: 36.0N.ru

    Alaealistest sõduritest oleme harjunud kuulma Aafrikas ja Afganistanis, kuid neid võib leiduda ka Eestile tunduvalt lähemal – Ukrainas. 17-aastase Jaroslaviga sain ma tuttavaks Altševskis metallurgide päeva kontserdil.

    OLULIST

    • Tema juttu kinnitab näiteks seegi, et ta on Ukrainas ametlikult tagaotsitav, süüdistatuna «terroristliku organisatsiooni loomises».

    • Muide, Ukraina meedia andmetel lasti Jaroslav möödunud aasta 14. augustil Lissitšankis «terroriorganisatsiooni loomise eest» maha. Ma ei kahtle, et kui Ukraina armee Luganski oblasti tervenisti oma kontrolli alla võtab, siis ootabki teda selline saatus.

    Ukraina lapskomandörist loe postimees.ee-st

  8. Vene propagandakanali riigikiitmise üleskutse võttis teise pöörde

    Opositsiooniaktivist Lev Dmitrejev postitas pildi allkirjaga: siin riigis oskavad inimesed ökoloogiliselt puhastes linnades tsiviliseeritud kombel lõõgastuda. Foto: https://twitter.com/vint_67

    Varsti toimub Venemaal rahvusliku ühtsuse päev ja propaganda üks esiruuporeid, riiklik uudisteagentuur Rossija Segodnja algatas sotsiaalmeediakampaania, mille eesmärgiks oli ilmselt kokku koguda pilte rõõmsatest hetkedest üle kogu suure Venemaa.

    OLULIST

    • 4. novembril tähistatava püha puhul palus Rossija Segodnja sotsiaalmeedia kasutajatel postitada geolokatsiooniga fotosid, mille juures on #здесьхорошо (#siinonhea) ja põhjendus, miks just seal hea on.

    • Teised kasutajad jagasid Twitteris pilte Venemaast kui õitsvast riigist – see, mis küll õitseb, on paraku korruptsioon.

    Ümberpööratud propagandakampaaniast loe postimees.ee-st

  9. Reinsalu roolijoodikute ohjeldamise pakett pühib retsidivistid liiklusest

    BMW maasturit juhtinud roolijoodiku põhjustatud õnnetus. Foto: Martin Ilustrumm

    Justitisministeerium on minister Urmas Reinsalu juhtimisel pannud kokku ettepanekute paketi, millega soovitakse oluliselt karmistada joobes juhtide karistusi.

    OLULIST

    • Veidi numbritest: iga päev sõidab meie teedel 1000-4000 joobes juhti, kokku registreeriti mullu 6637 joobes juhtimise süütegu, neist 3458 väärtegu ja 3179 kuritegu.

    • Kui inimene jääb joobes juhtimisega teist korda vahele, saab ta kohe reaalse šokivangistuse. Vangistuse pikkus – olgu see siis mõned päevad või hoopis pool aastat – sõltub juba asjaoludest.

    Reinsalu sõjast roolijoodikute vastu loe postimees.ee-st

  10. Siberist leiti 10 000 aastat vanad koopalõvi kutsikad

    Koopalõvi ja ta saaki, põhjapõtra kujutav maal. Foto: wikipedia.org

    Kaks lõvikutsikat teevad teadlased rõõmaks, sest on siiani kõige paremini säilinud.

    OLULIST

    • Leitud paar on siiani kõige paremini säilinud leiud. Varem on leitud korjuseid, osa luustikust.

    • Koopalõvi on tuntud kui viimane jääajal Euroopas elanud lõvi.

    Koopalõvidest loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles