Rohelised: riigikogu ja rahvas ootavad võimekaid mitteparteilasi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu saal..
Riigikogu saal.. Foto: Raigo Pajula.

Laupäeval Nelijärvel kogunenud Eestimaa Roheliste volikogu soovib kaasata 2011. aasta riigikogu valimistele suurt hulka parteiväliseid ja mõjukaid isikuid, kes asuksid seisma jätkusuutliku Eesti eest.

«Lähtudes vajadusest avada Eesti poliitika mitmekesisele ja sisulisele pädevusele ühiskonna probleemide lahendamiseks avame oma valimisnimekirja erakonnavälistele kandidaatidele, kinnitades, et nende valituks osutumisel ei hakata neid survestama erakonna distsipliinile allumiseks. Samas eeldame kandidaatide puhul valmisolekut viia ellu sisulist rohelist poliitikat,» seisab Roheliste volikogu otsuses.

Rohelise poliitika sisuks on ennekõike vastutustundlike ja jätkusuutlike valikute ning investeeringute tegemine ja sellisele tegevusele kaasa aitamine.

Majandusraskustest ja tööpuudusest aitab jagu saada vaid täpselt sihitud ja jätkusuutlik majandusprogramm. Selline programm arvestaks võrdväärselt nii looduse, keskkonna kui ka  inimeste võimalustega. Senine majandamispraktika on paljuski põhinenud lootusel, et tulud võivad lõpmatult kasvada kõigi jaoks.

Tasuta lõunaid pole olemas ja see tähendab ennekõike seda, et arutult loodusressursse kasutades muudame need kasutuiks ja see on paljuski nii kriiside, konfliktide kui ka vaesumise põhjuseks.

«Lisaks uutele ja tulevikku suunatud majandamispõhimõtetele vajame ka arutlevat ning teadmistel põhinevat poliitikat,» ütles Roheliste esimene eestkõneleja, riigikogu liige Aleksei Lotman ja lisas, et tema meelest ei võimalda parteilise asjaajamise kombed ja harjumused teha ühiskonna jaoks parimaid valikuid.

«See on ka põhjuseks, miks otsustasime kutsuda Eestimaa Roheliste nimekirja kandideerima tuntud ja mõjukaid inimesi, kes jätkusuutlikkusest meiega sarnaselt aru saavad ning saame enda poolt lubada, et hoiame nad vabad mistahes parteilisest juhisest ja survest nende edasises otsustamises riigikogus,» kommenteeris Lotman tehtud otsust.

«Inimeste kriitika parteilise asjaajamise suhtes on märgatav ning loodame, et Roheliste otsus parteilist kontrolli ning tagatubade rolli riigikogus vähendada leiab ka toetust ja kaasatulemist,» ütles Roheliste volikogu juht Peep Mardiste.

Tema sõnul pole tänases olukorras võimalik valimiste eelselt muuta valmisseadust ega teha ka muid muudatusi, et 2011. aastal valitav riigikogu saaks mitmenäolisem ja isekeskis arutlevam. «Kuna valimisseaduse muutmiseks on hilja, pakuvad Rohelised oma nimekirja avamist ajutise lahendusena, et saavutada mitmenäolisem ja vabam riigikogu koosseis,» märkis Mardiste.

«Olen veendunud, et täna saavad Eestimaa Rohelised ukse lahti teha poliitikauuendusele ning see, et parteituid kandidaate ei hakata riigkogu fraktsioonis käsutama, on meie kindel soov,» lisas ta.

Rohelised on üle-euroopaliselt tutvustanud oma jätkusuutlikul investeerimispoliitikal põhinevat uue majanduse kontseptsiooni ning soovivad, et Eestis aitaksid ühiskonnas tuntud ja selle põhimõtteid jagavad inimesed ka seda riiklikult ellu viia.

«Millest muust kui täna arukalt tehtud investeeringutest sõltub see, kas me tulevikus kulutame oma aega liigse kütuse ja ajakulu kinnimaksmiseks või millekski arukamaks,» toonitas Roheliste volikogu aseesimees Marek Strandberg, hinnangul pole kaasaegne rohelisus ammu enam pelk loodushoid piirangute kaudu, vaid just arukas majandamine ning tulevikku suunatud arukad investeeringud.

«Raiskavates raamides ei saa toimida aega ja inimest säästvalt - see on meie peamine poliitiline sõnum ning meie kõigi tegevusraamide säästvaks ja arukaks muutumisega me soovimegi tegeleda ja selleks ka ulatuslikku toetust saada,» lisas Strandberg.

«Oleme oma otsuse teinud ja soovime, et seda võetaks kui siirast kutset tulla ning toimetada ehedalt ja ausalt nii mõnusa kui jätkusuutliku Eesti kui ka kogu maailma eest,» lisas erakonna juht Aleksei Lotman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles