Laste ombudsmani loomise osas võeti veel mõtlemisaega

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder
Indrek Teder Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu põhiseaduskomisjon ja sotsiaalkomisjon kaalusid oma tänasel ühisistungil Lastekaitse Liidu poolt esitatud ettepanekut täiendada õiguskantsleri seadust sättega, et õiguskantsler hakkab täitma ka laste ombudsmani ülesandeid.

Lastekaitseorganisatsioonide esindajate sõnul on mitmeid laste ja noortega seotud valdkondi, millega tegeletakse ebapiisavalt või sisuliselt ei tegeleta. Eelkõige on need seotud erikoolide, vaesusriski, sõltuvusprobleemide, erivajadustega laste jt sarnaste valdkondadega, kus vastutus erinevate institutsioonide vahel on sageli hajunud ja laste õigused ei ole piisavalt tagatud.

Komisjoni istungil osalenud õiguskantsler Indrek Teder kinnitas, et ta peab antud ülesannete täitmist õiguskantsleri institutsiooni alluvuses vajalikuks, kuivõrd lapsed on ühiskonnagrupp, kes ei saa ise oma õigusi kaitsta. Samas osutas õiguskantsler, et see eeldab täiendavate töökohtade loomist õiguskantsleri büroo juures ja vastavalt umbes 2,7 miljoni krooni suurust lisakulu aastas.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur osutas, et ministeeriumis on väljatöötamisel uus lastekaitse seadus, mis läheneb lastekaitsetemaatikale süsteemselt ja pidas mõistlikuks lasteombudsmani rolli reguleerimist selle seaduse kaudu. Samas ei välistanud ta ka lasteombudsmani ülesannete täimist õiguskantsleri poolt enne selle seaduse vastuvõtmist.

Sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu ütles, et lasteõiguse ombudsmani loomise juures on kaks olulist küsimust. «Esiteks – kas see koht luua õiguskantsleri juurde ning teiseks, kui palju see maksab ning kust see raha saadakse. «Koosolekul jäigi see õhku, et me vaatame, kas riigieelarve menetlemisel on võimalik leida täiendavaid rahalisi vahendeid ning mida fraktsioonid sellest arvavad.»

«Selle teema puhul võeti mõtlemiseaega,» ütles Reinsalu.

Reinsalu ütles, et sisulistest probleemidest räägiti kevadel, kui sotsiaalkomisjonis korraldati kuulamised ja küsiti arvamusi ka erinevatelt ministeeriumitelt. «Tuli väga pikk nimekiri mitmetahulisi probleeme ja paljudel juhtudel kukuvadneed mitmete asutuste vahele.»

Põhiseaduskomisjoni aseesimees Evelyn Sepp leiab, et laste õiguste ombudsmani loomine on sedavõrd oluline, et vajaks eraldi tugevat ja toimekat institutsiooni, mitte pelgalt lisapädevuse andmist õiguskantslerile.

«Lapsed vajavad tõelist laste õiguste ombudsmani - selget kõneisikut, kel oleks aega ja tahtmist lisaks järelvalvele, tegeleda ka selgitustöö, ennetustöö ja kogu valkonna arenguga. Seega alustagem sellest, mida on vaja, mitte sellest, mis on mugav,» ütles Sepp.

Nii põhiseaduskomisjon kui ka sotsiaalkomisjon leidsid, et antud teemaga on vaja edasi tegeleda ja tutvustada neid seisukohti ka Riigikogu fraktsioonidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles