Sotsiaalministeerium ei toeta Keskerakonna lesepensioni ideed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalministeerium ei toeta Keskerakonna lesepensioni ideed
Sotsiaalministeerium ei toeta Keskerakonna lesepensioni ideed Foto: SCANPIX

Sotsiaalministeerium ei toeta Keskerakonna algatatud eelnõu, mille mis tagaks vanaduspensionäridele abikaasa surma korral lesepensioni.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni algatatud eelnõuga soovitakse Eestis uue pensioniliigina ette näha lesepension. Õigus lesepensionile tekiks 63-aastasel inimesel, kelle abikaasa on tema vanaduspensioni alguseks või vanaduspensioni ajal surnud, tingimusel, et abielu on kestnud vähemalt 16 aastat ning koos on kasvatatud vähemalt üht last.

Lesepensioni suurus oleks võrdne isiku surnud abikaasa pensioniga. Juhul kui see on väiksem lese enda pensionist, siis lesepensioni ei määrata. Lesepensioni saamisel lõpetatakse inimesele ta enda riikliku pensioni maksmine. Eelnõu seletuskirja kohaselt suurendab seaduse muudatus riigieelarve kulusid, panid keskerakondlased ette.

Sotsiaalministeerium teeb valitsusele ettepaneku eelnõu mitte toetada. Valitsus on kabinetinõupidamisel otsustanud täiendava ühekordse toetusena hakata maksma 115 eurot vanaduspensioniealistele rahvastikuregistri andmetel üksi elavatele pensionäridele, kelle igakuine pension on alla kahekordse elatusmiinimumi ehk väiksem kui 406 eurot. Eelnõu on plaanis jõustada 2017. aastal. Eelnõu loob alused üksi elavate vanaduspensioniealiste pensionäride toimetuleku parandamiseks ja sissetuleku suurendamiseks olenemata muudest tingimustest nagu abielu kestvus või laste olemasolu. Käesoleval ajal saab lesk taotleda toitjakaotuspensioni, lesepension oleks dubleeriv pensioniliik, märkis ministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles