Euroopa Komisjon võttis menetlusse Yana Toomi kaebuse keelenõuete üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom
Yana Toom Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Euroopa Komisjoni kaebuste lahendamise üksus võttis menetlusse Euroopa Parlamendi saadiku Yana Toomi esitatud kaebuse Eesti keeleseaduse nõuete teemal.

«Meil on hea meel teatada, et Teie kaebus on edastatud EU Pilot pöördumiste üksusse,» öeldakse Toomile Euroopa Komisjoni tööhõive, sotsiaalküsimuste ja sotsiaalse kaasatuse peadirektoraadist saadetud kirjas.

Toom saatis 24. juunil Euroopa Komisjonile avalduse, milles palus kaaluda Eesti valitsuse määrustes sätestatud keelenõuete vastavust Euroopa Liidu reeglitele.

«Tööturul on eesti keele valdamise nõuded tihti kõrgendatud ja need võivad diskrimineerida riigi venekeelset elanikkonda,» selgitas Toom. «Lisaks takistavad sellised nõuded selgelt tööjõu vaba liikumist Euroopa Liidus, aga see tähendab, et need võivad rikkuda Euroopa Liidu õigust,» lisas Toom.

Tema sõnul tekitab keeletaseme kontroll palju küsimusi ning oma avalduses viitas ta lisaks tervele mõistusele ka Euroopa kohtu otsusele Belgia sarnase kaebuse suhtes.

«Meie kirjale vastati, mis tähendab, et signaali võeti tõsiselt ja peame seda esimeseks töövõiduks sellel teemal,» ütles Toom kolmapäeval BNS-ile.

EU Pilot on Euroopa Komisjoni käivitatud kaebuste lahendamise süsteem, mis väldib riikide vastu rikkumismenetluse algatamist. Selle kohaselt antakse liikmesriigile pärast komisjonilt küsimuse saamist kümme nädalat aega vastata ning pärast vastuse laekumist liikmesriigilt on komisjonil kümme nädalat aega avaldajale vastamiseks. Kui riigi vastus Euroopa Komisjoni ei rahulda, siis võib komisjon algatada riigi suhtes rikkumismenetluse. EU Pilot süsteem pakub riikidele võimaluse parandada vastuolud Euroopa Liidu õigusega oma seadustes vabatahtlikult, ilma rikkumismenetlust käivitamata, öeldakse Euroopa Komisjoni infomaterjalides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles