Eesmaa: Toobal ei rääkinud fraktsioonis kunagi lahkumisest

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Eesmaa.
Enn Eesmaa. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eile õhtul äkitsi parlamendist taandunud Keskerakonna peasekretär Priit Toobal valmistas kodufraktsioonile paraja üllatuse, sest varem oli Toobal lubanud vähemalt riigikohtu otsuseni parlamenti jääda, nendib riigikogu liige Enn Eesmaa.

«Fraktsioonis ei ole Priit Toobal oma võimalikust lahkumisest kunagi rääkinud. Mulle oli see üllatuseks ja mulle tundub ka, et kui võtta ainult kohtuotsust, oleks Toobal võinud tagasiastumisega oodata reedeni,» arutles ta.

Eesmaa hinnangul võib Toobali lahkumisest loogiliselt järeldada, et ekssaadikul oli eelaimdus või ka teadmine, milline riigikohtu otsus tuleb. Kolmanda võimalusena pakub Eesmaa, et Toobal pani lahkumisavalduse lauale just Postimehe täna ilmunud artikli valguses. «See lahkumine tundus mulle veidike ootamatu kiirendusena, seda enam, et Lauri Laasi jääb riigikokku,» leidis ta.

Reedel peaks tulema avalikuks riigikohtu kriminaalkolleegiumi otsus keskerakondlastest liikmete Priit Toobali ja Lauri Laasi kohta, kelle ringkonnakohus on Hannes Rummu erakirjade juhtumis eraviisilises jälitustegevuses ja sõnumisaladuse rikkumises süüdi mõistnud.

Kui riigikohus jätab ringkonnakohtu otsuse homme jõusse, tähendab see Keskerakonna põhikirja kohaselt Priit Toobali kohest väljaheitmist. «Praeguste reeglite kohaselt oleks ta Keskerakonna ridadest läinud,» ütles Eesmaa. Järgmise sammuna tuleks erakonna esimehel Edgar Savisaarel nimetada parteile uus peasekretär.

Eesmaa nentis, et Toobalil oleks võimalik erakonnaga taasliituda 29. novembril peetaval kongressil juhul, kui seal kiidetakse heaks praegu ettevalmistatav põhikirjamuudatus, mis lubaks süüdi mõistetud isikutel erakonda edasi jääda.

«Siis on see põhimõtteliselt võimalik. Inimene võib teha ettepaneku juhatusele ja volikogu ees ka esineda, põhjendada, miks ta tahab tagasi tulla,» kirjeldas Eesmaa. «Kui Priit Toobal peaks tulema volikogu ette oma otsust põhjendama, siis ta peab olema küll väga-väga kindel oma otsuses. Volikogu otsuses pole midagi automaatset.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles