Pevkur ja Reinsalu: Euroopa peab tegutsema selle nimel, et inimesed end turvaliselt tunneks

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi justiits- ja siseministrid täna Brüsselis.
ELi justiits- ja siseministrid täna Brüsselis. Foto: SCANPIX

Täna Brüsselis toimunud Euroopa Liidu justiits- ja siseministrite kohtumisel vaagiti Pariisi terrorirünnakute valguses mitmeid julgeolekuga seotud küsimusi.

Euroopa Liidu siseministrid kiitsid tänasel kohtumisel heaks järeldused, mille kohaselt loodetakse aasta lõpuks heaks kiita lennureisijate broneeringuinfo (PNR) direktiiv. Samuti tervitas ministrite nõukogu ühise regulatsiooni loomist seoses tulirelvade deaktiveerimisega ja tulirelvade direktiivi muumisega alustamist.

Piiride tugevdamiseks lepiti kokku täiendavate kontrollide tegemine Euroopa Liidu välispiiridel ning Frontexi ja Europoli täiendava toetuse saatmise kohtadesse, kus on suurim migratsioonisurve. Infovahetuse parandamiseks alustab 1. jaanuarist tööd Europoli juurde loodav Euroopa terrorismivastase võitluse keskus ja tihendatakse koostööd kriminaaltulu uuriva keskusega, et võidelda rahapesu ning terroristide rahastamisega.

Siseminister Hanno Pevkur ütles kohtumise järel pressiteate vahendusel, et pärast Pariisis juhtunut on riikidel valmisolek kiiremini edasi liikuda mitme olulise teemaga.

«Lennureisijate broneeringuinfo, tulirelvadega seonduv ja välispiiride kontroll on pikalt arutusel olnud teemad ja kellelegi pole vaja selgitada, et need teemad on olulised. Meil on vaja kiiresti tegutseda selle nimel, et meie inimesed saaksid tunda end turvaliselt,» märkis Pevkur.

Siseministri sõnul toetab Eesti terrorismivastase võitluse tõhustamiseks nii piirivalve tugevdamist, tulirelvade kasutamise karmistamist kui lennureisijate broneeringuinfo laiendamist Euroopa Liidu siselendudele.

«Peame mõistma, et iga liikmesriik saab ka ise palju ära teha, aga kokkuvõttes vajame terrorismivastases võitluses senisest paremat koostööd. Selles mõttes oleme ühiselt täpselt nii tugevad kui meie nõrgim lüli,» ütles Pevkur oma kolleegidele.

Lähiajal tuleb Euroopa Komisjon välja ka uute ettepanekutega e-piiride süsteemi alalt. «Eesti on alati toetanud tihedamat infovahetust ja IT-lahenduste paremat kasutamist sisejulgeoleku alal. Nüüd on lootust ka nende küsimustega kiiremini edasi liikuda,» lisas Pevkur.

Samuti kohtumisel osalenud justiitsminister Urmas Reinsalu rõhutas, et ELi riigid ei tohi venitada vajalike tööriistade loomisega, mis kaitsevad Euroopa rahvaid terroristide eest. Selleks tuleb Euroopa terrorivastase direktiiviga kehtestada laiem terrorikuritegude karistusala. Reinsalu sõnul toetab Eesti seda eesistuja ettepanekut täielikult.

Ettepaneku rakendamiseks tuleb karistatavaks muuta ka terroristide väljaõpe, terrorismi eesmärgil välisriiki reisimine ja selle jaoks raha kogumine.

Reinsalu väljendas Brüsselis toetust ka sellele, et Euroopa liikmesriigid saaksid vahetada infot kolmandate riikide kodanike karistusandmete kohta.

Justiitsminister rõhutas, et terrorikuritegude mõistet on vaja karistusõiguses laiendada nii, et see vastaks tegelikule ohule. Samuti tuleb jätkata tööd selle nimel, et anda täiendavad  tööriistad politseiasutustele terroristide tõkestamisel ja tuvastamisel.

Järgmine kord kogunevad siseministrid Brüsselis korraliselt 4. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles