Opositsioonisaadikud algatasid eelnõu kooseluseaduse tühistamiseks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kooseluseaduse vastuvõtmise puhul heiskas Briti saatkond vikerkaarelipu.
Kooseluseaduse vastuvõtmise puhul heiskas Briti saatkond vikerkaarelipu. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Keskerakonna ja Konservatiivse Rahvaerakonna 12 saadikut andsid täna riigikogu menetlusse eelnõu, mis muudaks palju eriarvamusi tekitanud ja praegu veel jõustumata kooseluseaduse kehtetuks.

Eelnõu üle andnud keskerakondlane Jaanus Karilaid ütles, et kuna kooseluseadus on tekitanud ühiskonnas rohkem lahkhelisid kui koosmeelt, siis algatavad saadikud kooseluseaduse tühistamise.

Praegu on riigikogu menetluses kooseluseaduse rakendusseaduse eelnõu, mille esimene lugemine toimub teisipäeval. Karilaid märkis, et paljud riigikogu liikmed, kes toetasid eelmisel aastal oma poolthäälega kooseluseaduse vastuvõtmist, ei soovi rakendussätete poolt hääletada, mis omakorda ongi tekkinud segaduse põhjuseks. Rakendussätete läbikukkumine võib tekitada tema sõnul hulgaliselt kohtulahendeid ja kulusid maksumaksjale.

«Tekkinud probleemi oleks saanud lahendada nii, et rakendussätted oleksid heaks kiidetud koos kooseluseadusega. Seadusandja praaki ei tohiks aga maksumaksja kinni maksta. Tänaseks on selge, et tuleb minna tagasi algfaasi ja alustada ühiskondlikku debatti uuesti algusest,» ütles Karilaid Postimehele.

Lisaks Karilaiule kirjutasid eelnõule alla keskerakondlased Märt Sults, Peeter Ernits, Erki Savisaar, Dmitri Dmitrijev, Olga Ivanova, Vladimir Velman ja Siret Kotka ning Konservatiivsesse Rahvaerakonda kuuluvad Mart Helme, Martin Helme, Uno Kaskpeit ja Raivo Põldaru.

Oma eelnõu kavandab ka opositsioonilise Vabaerakonna fraktsioon. Erakonna esimees Andres Herkel ütles Postimehele, et fraktsiooni liikme Jüri Adamsi koostatud eelnõu näeb samuti ette senise kooseluseaduse tühistamist, kuid pakub samal ajal asemele lühikese, loogilise ja selge regulatsiooni, kuidas samasoolised paarid saaksid oma varasuhteid korraldada.

Herkeli hinnangul oleks see mõistlik alternatiiv, millega võtta maha ühiskonnas tekkinud pinged ning samal ajal teha ära see, mis on samasooliste paaride praktiliste küsimuste korraldamiseks minimaalselt vajalik.

Riigikogu eelmine koosseis võttis tuliseid vaidlusi tekitanud kooseluseaduse napi häälteenamusega vastu mullu 9. oktoobril. 40 riigikogu liikme algatatud seaduse poolt hääletas 40 Reformierakonna, Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning selle vastu oli 38 Reformierakonna, Keskerakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu saadikut.

38 Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadiku algatatud rakendusseaduse eelnõu jõuab riigikogu täiskogu ette esimesele lugemisele homme. Algatajate sõnul vaid tehnilise sisuga rakendusaktide vastuvõtmiseks on vaja riigikogu koosseisu häälteenamust ehk vähemalt 51 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles