Mihkelson: Venemaa kättemaks Türgile on väheusutav

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul on väheusutav, et Venemaa üritaks oma lennuki allatulistamise pärast korraldada Türgile karistusaktsiooni ja pigem lahendatakse olukord diplomaatilisel teel.

«Ma ei näe, et siit võiks hakata mingi suurem lumepall veerema. Nii Ankaras, Moskvas, Brüsselis kui Washingtonis mõistetakse täna, kui ohtlik võib olla järgnevate sammude jada. Piirkonnas on ohtlik ja pingeline olukord ning inimlik või tahtlik eksimine võib tuua kaasa väga tõsised tagajärjed.,» ütles Mihkelson Kuku raadiole antud intervjuus.

Mihkelson märkis, et Venemaa hakkas kohe pärast intsidenti, nagu ka mitmel varasemal korral, looma juhtunu ümber oma reaalsust.

«Malaisa reisilennuki allatulistamise puhul Ukraina õhuruumis jutustab Venemaa siiamaani oma loodud lugu, mida küll keegi peale nende endi ei usu. On vähe alust arvata, et Türgi pool räägiks juhtunu kohta väljamõeldud lugu. Detailide täpsem kinnitus leiab aset peatsetel konsultatsioonidel, mida Türgi pool on palunud informatsiooni jagamiseks oma NATO liitlastega,» sõnas ta.

Ma ei näe, et siit võiks hakata mingi suurem lumepall veerema. Nii Ankaras, Moskvas, Brüsselis kui Washingtonis mõistetakse täna, kui ohtlik võib olla järgnevate sammude jada.

Mihkelsonile ei tulnud meelde ühtegi nii teravat olukorda pärast Teise maailmasõja lõppu, kui NATO liikmesriik on pidanud alla tulistama õhupiiri rikkunud Vene lennuki.

Mihkelson toonitas, et kindlasti tuleb tähele panna, mida Venemaa lennuk Süüria loodenurgas Türgi piiri ääres üldse tegi.

«Seal käivad ägedad lahingud, kus Süüria ja Iraani maaväed tungivad Vene õhujõudude toetusel peale Assadi režiimi vastastele. Selles piirkonnas ei tegutse mitte Islamiriik, vaid turkmeeni hõimud, kes moodustavad mõõdukama opositsiooni. Türgi piirist paari kilomeetri kaugusel olevad kõrgendikud on strateegiliselt väga olulised. ISISe tegevus sinna ei ulatu ja see on tõsine mõtlemiskoht kõigile, kes soovivad teha praegu Venemaaga koalitsiooni,» rääkis Mihkelson.

Ta rõhutas, et Süürias toimuv ei ole ammu enam kodusõda, vaid rahvusvaheline konflikt ning selleks on Süürias toimunu muutunud pärast Venemaa ja Iraani sekkumist.

Mihkelson meenutas, et tegemist ei ole sugugi esimese lennukiga, mis seal piirkonnas alla lastud on. 2008. aastal lasksid Süüria üksused seal alla Türgi sõjalennuki . 2014. aastal lasid türklased omakorda alla Süüria lennuki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles