Sotsid ei taha Partsi kontrollikoja liikmeks

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts
Juhan Parts Foto: Jaanus Lensment

Sotsid ei taha Juhan Partsi (IRL) Euroopa Kontrollikoja liikmeks, IRLi väitel tegelevad sotsid väljapressimisega.

 

Sotside juht Jevgeni Ossinovski kinnitas, et eile otsustas sotside fraktsioon, et ei toeta Juhan Partsi esitamist Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadiks. 

«Olgem ausad, IRLi ja Reformierakonna ühiskandidaat Juhan Parts on tekitanud sotsiaaldemokraatide seas teravat kriitikat algusest peale. Põhjused on kaalukad - majandusministrina on ta läbi surunud mitmeid Eesti riigi jaoks kahjulikke otsuseid,» selgitas Ossinovski Postimehele.

«Estonian Airi pankrotist on viimastel nädalatel palju juttu olnud ning just täna on avalikkuse huviorbiiti tagasi jõudnud Eesti Energia ebaõnnestunud investeeringud. Meenutame, et 2012. aastal oli sadade miljonite eurode investeerimise läbi surumine Eesti Energia juhtkonna vastuseisule vaatamata üks peamisi põhjuseid, miks sotsiaaldemokraadid avaldasid toonasele majandusminister Partsile umbusaldust ning tänaseks on saanud selgeks, et meie toonased kahtlused nimetatud investeeringute ebaotstarbekusest kahjuks tõeks osutunud. Kümnete miljonite väärtuses hapusid investeeringuid on tõsiasi,» põhjendas Ossinovski sotside otsust.

Riigikogu liikmed on oma otsustes vabad ning nende mõjutamine põhimõtteliste poliitiliste otsuste langetamisel on vastuvõetamatu. Margus Tsahkna

Tsahkna: asi seoti kooseluseadusega

Isamaa ja Res Publica Liidu juht Margus Tsahkna nimetas sotside käiku aga ähvardamiskultuuriks ja lubas, et IRL sellega kaasa ei lähe.

«Viimaste päevade jooksul on Sotsiaaldemokraadliku Erakonna poliitikud ähvardanud IRLi mitmeid riigikogu saadikuid, et nad muudaksid oma maailmavaatelist seisukohta kooseluseaduse rakendusaktide hääletusel, sidudes selle Euroopa Kontrollkoja Eesti poolse esindaja kandidatuuri toetamisega,» väitis Tsahkna.

«Ähvardamiskultuuril Eesti ja Euroopa poliitikas kohta ei ole. Riigikogu liikmed on oma otsustes vabad ning nende mõjutamine põhimõtteliste poliitiliste otsuste langetamisel on vastuvõetamatu. Sotsiaaldemokraadid on selle sammuga tekitanud usalduskriisi,» väitis Tsahkna.

Sotsid: oma osa oli ka kooseluseadusel

Sotsid ei eitagi, et Partsi vastu olemine on seotud ka sellega, et ta hääletas eile kooseluseaduse eelnõu tagasilükkamise poolt. Samas väidavad sotsid, et ei ole kedagi ähvardanud. 

«Me ei kirjuta ühelegi teisele erakonnale või poliitikule ette seisukohti ega käitumist parlamendihääletustel, kuid loomulikult peame oluliseks, et Eestit esindaksid olulistes Euroopa institutsioonides inimesed, kes jagavad tänapäevaseid euroopalikke põhiväärtusi. Kõike eelnevat arvesse võttes otsustasime, et Juhan Parts ei ole sobiv kandidaat Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadiks,» ütles Ossinovski.

«See ei ole hea toon, kui räägitakse ajakirjanduse veergudel, aga mitte omavahel. Sellised ultimatiivsed ütlemised kindlasti ei tee igapäevast elu kergemaks,» kommenteeris rahandusminister Sven Sester (IRL) saates «Terevisioon», vahendab ERRi uudisteportaal.

Rõivas: kauplemine ei ole hea toon

«Ja teistpidi - Juhan Parts oma olemuselt ja tegudega, mis ta on Eesti ühiskonna jaoks teinud, on vastuvaidlematult väga kompetentne. Aga me töötame koalitsiooni kõigi kolme osapoolega selleks, et lõpuks oleks kandidaadil kõigi osapoolte toetus. Aga seda peaks tegema pigem konstruktiivses õhkkonnas,» lisas Sester.

«Kavatsen lähipäevadel suhelda mõlema koalitsioonipartneriga ning kuulata ära ka rahandusministri ettepanekud tekkinud olukorra lahendamiseks. Seni soovitan hoiduda teravustest võimalike kandidaatide suunas, kauplemine ei ole kandidatuuri kaalumisel hea toon,» kommenteeris reformierakondlasest peaminister Taavi Rõivas.

Euroopa Liidu sõltumatu välisaudiitorina kontrollib Euroopa Kontrollikoda, kas ELi eelarvet on korrektselt täidetud ning ELi vahendeid kogutud ja kasutatud seaduslikult ja usaldusväärse finantsjuhtimise põhimõtetega kooskõlas.

Kontrollikojas on 28 liiget ehk üks liige igast liikmesriigist. Praegu töötab Euroopa Kontrollikoja liikmena Kersti Kaljulaid, kelle teine kuueaastane ametiaeg lõpeb järgmise aasta mais. Pärast volituste lõppemist ja kontrollikojalt kooskõlastuse saamist saab Kaljulaid mõttekoja Praxis juhatuse esimeheks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles