Politsei tabas häirekeskusi pommiga ähvardanud mehed

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Politsei pidas kinni kaks meest, kellest üks tegi üleeile õhtul pommiähvarduse Lääne ja teine Lõuna häirekeskuse hoonele, mõlema puhul oli tegu valeväljakutsega ja ohtu kellelegi ei olnud.

Politsei- ja piirivalveameti teatel sai häirekeskuse hädaabiteadete liin neljapäeva õhtul lühisõnumi, kus ähvardati Lõuna häirekeskuse hoonet lõhkeseadeldisega. Politsei piiras ohuala ning demineerijad asusid otsima ehitise ruumidest ja selle ümbrusest võimalikku lõhkekeha. Midagi ohtlikku ei leitud.

Politsei selgitas, et ähvarduse tegi 27-aastane Tartu valla elanik Rauno, kes peeti samal õhtul oma kodus kuriteos kahtlustatavana kinni. Kaine mees põhjendas rasket korrarikkumist igavusega. Öö vastu reedet saatis ta mööda arestikambris, et astuda järgmisel päeval kohtu ette.

Samal õhtul helistas häirekeskuse numbrile mitmel korral teine mees, kes ähvardas Lääne häirekeskuse hoone õhku lasta. Politsei asus helistaja asukohta selgitama, samas kui demineerijad kontrollisid üle maja ja selle ümbruse. Ka sel korral ei tuvastatud midagi ohtlikku.

Politsei pidas kõne teinud 54-aastase Aivari tema Pärnus paiknevas elukohas kinni. Alkoholijoobes mees paigutati kainenema, kust ta järgmisel päeval kohtu ette läks. Oma teguviisi põhjendas ta suuresti tarbitud alkoholiga, teatas Lõuna prefektuur.

Prefektuuri kriminaalteabeteenistuse vanema Heiki Roodi sõnul on politseil kindlad töömeetodid, millega selliseid raskeid korrarikkumisi toime pannud inimesed enamasti kiirelt välja raalitakse. «Vähetõenäoline on jääda anonüümseks ka nendel juhtudel, kus ähvarduste tegemiseks kasutatakse tuttavate või võõraste inimeste telefone, kõnekaarte ja teisi enda meelest kurikavalaid võtteid,» kinnitas ta.

Tartu maakohus tunnistas eile varem kriminaalkorras karistamata Rauno süüdi avaliku korra raskes rikkumises ja mõistis talle kuuekuulise tingimisi vangistuse ühe aasta ja nelja kuu pikkuse katseajaga. Karistusaja hulka arvatakse eelvangistuses viibitud kaks päeva.

Samal päeval tunnistati süüdi ka varem kriminaalkorras karistatud Aivar, kellele Pärnu maakohus määras karistuseks 446 tundi üldkasulikku tööd, mis tuleb aasta jooksul ära teha. Kui mees seda tingimust ei täida, ootab teda ees aasta ja kahe kuu pikkune vangistus.

«Mõtlematu teo läbi sai üks meestest märke karistusregistrisse, mis võib olla tulevikus takistuseks töökoha valikul, ka reisimisel. Teine teenis jällegi rumala telefonikõnega välja pea pool tuhat üldkasulikku töötundi ning ühtlasi riputas juuksekarva otsa oma vabaduse,» ütles Rood.

Politsei on alustanud sel aastal kriminaalmenetlust 21 pommiähvardusteate kohta, millest 20 juhul on teo toimepanija kindlaks tehtud. Ühel juhul selgus, et pommiähvardust ei tehtudki, vaid konarlikus kõnes sooviti üle anda leitud mürsku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles