Lukas: üldine tasuta kõrgharidus pole utoopiline

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas
Tõnis Lukas Foto: Elmo Riig / Sakala

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas jagab Eesti Üliõpilaskondade Liidu (EÜL) juhatuse esimehe Maris Mälzeri seisukohta, et Eestis tuleb vältida kõigile tudengitele õppemaksude kehtestamist, vaid hoopis üleüldisele tasuta õppele üle minna.

«Tegelikult on meile jõukohane võimaldada kõigile oma noortele tasuta kohti, see ei ole utoopiline,» ütles Lukas. «Üldise õppemaksu idee on Eestis praegu kahjulik, selle sisseviimise peame kindlasti välistama.»

Ministri arvates hakkaks üleüldine õppemaks andekamaid noori Eestist välja viima, kuna maailmas on palju võimalusi tasuta õppida või suuri toetusi saada. «Maailmas suureneb konkurents andekate noorte – ka andekate Eesti noorte – pärast,» ütles ta.

Lukase nägemuses peaksid tasuta kõrgharidust saama kõik eestikeelsetel õppekavadel õppivad ja nominaalajaga lõpetavad tudengid, kes omandavad esimest kõrgharidust.

Ministri sõnul ei tähenda kõigile tudengitele tasuta õppe võimaldamine seda, et kõrghariduse saajate arvu vähendama peaks, kuna kõrgkoolidesse pürgivate noorte arv on aastakäikude lõikes kahanenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles