Ettevõtja ehitab Saaremaale Kaali järve äärde loomekeskuse

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaali kraater.
Kaali kraater. Foto: Peeter Langovits

Turismiettevõtja Alver Sagur ehitab kunagise Kaali kauplusehoone ümber OHHOO loomekeskuseks.

«Kui Tartumaal on Jääaja keskus ja Tartus Ahhaa teaduskeskus, siis Kaali tuleb OHHOO keskus,» ütles Alvar Sagur, selgitades, et keskuse nimi on tuletatud üleskutse «Omanda Huvitavaid ja Harivaid Oskusi» algustähtedest. Loomekeskus on mõeldud õppimiseks, mängimiseks ja avastamiseks kogu perele, kirjutab Saarte Hääl.

Alver Saguri uus «turistipüünis» tuleb hoonesse, kus varem asus Kaali kauplus, mille teenekas turismiärimees pärast selle Saaremaa tarbijate ühistult omandamist ise 2013. aasta suvel sulges. Kui praegu on endisel kauplusehoonel ehitusalust pinda 212 m2, siis keskuse tarvis suureneb see 400 ruutmeetrile, majale lisanduvad keldrikorrus ja teine korrus ning kasulik pind suureneb 800–1000 ruutmeetrini.

Alver Sagur rääkis, et keskuse keldrikorrusele plaanib ta rajada Kaali järve põhja kujutava ruumi, kus külastajad võtab kõigepealt vastu Kaali vetevaim. «Tahame luua sinna sellise tõetruu keskkonna, kus ripuvad puujuurikad ja vesi oleks nagu üleval pea kohal, aga vaatame, kuidas see meil õnnestub,» lausus Sagur.

Hoone esimesele korrusele tuleb idee poolest midagi Ahhaa keskuse laadset, kus külastajatele näidatakse tehniliste vahendite abil, kuidas tekivad loodusnähtused, nagu näiteks tuul või äike. Huvipakkuvat on mõistagi muudki ja kõik see sünnib koostöös teiste teaduskeskustega. Hoone teisele korrusele ehitab Sagur väikese planetaariumi.

Alver Sagur ütles, et keskuse valmimisest saab rääkida alles pärast positiivset rahastamisotsust. MTÜ Kaali Külastuskeskus on üks seitsmest taotlejast, kelle Saare maavalitsuse juures tegutsev komisjon valis aasta algul konkureerima Saaremaale piirkondade konkurentsivõime tugevdamiseks ette nähtud toetusrahale (kokku 7,16 miljonit eurot). Kaali loomekeskuse maksumus on 985 000 eurot, millest toetus moodustab 788 000 eurot.

Ehkki Panga looduse- ja infokeskuse ehitamiseks esitatud taotlus samast rahastamisallikast toetust ei saanud, usub Alver Sagur oma sõnul, et varem või hiljem saab seegi tema plaan teoks.

«Küll see panga asi tuleb veel, ükski asi pole soiku jäänud,» ilmutas ettevõtja talle omast enesekindlust. «Kui sul on idee olemas ja kui sa tunned, et teed sellega Saaremaale ainult head, siis tuleb n-ö rauda edasi taguda. Ma olen selline inimene, et komistan ja kukun ja siis tõusen jälle ruttu üles,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles