Parimateks firmadeks tunnistati Tallink ja ABB

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Superstar mahutab 2080 reisijat ja 1930 liinimeetrit sõidukeid.
Superstar mahutab 2080 reisijat ja 1930 liinimeetrit sõidukeid. Foto: Tallink.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) valis Eesti parimaks ettevõtteks energeetikafirma ABB, ettevõtted ise tunnistasid kõige konkurentsivõimelisemaks firmaks laevakompanii Tallink.


ABB valimisel sai määravaks firma areng ning suured investeeringud – firma aastakäive on 1,7 miljardit ning investeeritud on 650 miljonit krooni.


«Praeguseks on rahvusvahelisse kontserni kuuluval ABB-l Eestis juba üle 1000 töötaja ning tehased Keilas, Jüris ja Maardus,» tõi ABB tegemistest ja mastaapidest näiteid EASi juht Ülari Alamets.


Tallink pälvis esikoha ja Eesti konkurentsivõimelisima ettevõtte tiitli kaubandus-tööstuskoja ja tööandjate keskliidu koostatud edetabelis.


Sama tabelit juhtis firma ka mullu, mil pälvis ka EASi väljaantud auhinna. Tänavu tunnistati Tallink ka kõige konkurentsivõimelisemaks turismifirmaks.


Erinevate auhindade võitjaid õnnitlenud president Toomas Hendrik Ilves pani ettevõtjatele südamele, et majanduse praeguse ülesehituse juures on Eestil väga raske jõuda arenenud riikide hulka, mistõttu pingutama peavad kõik.


«Majanduse struktuur ei ole midagi seesugust, mida saaks üleöö ja käsukorras muuta,» rääkis president.


Ilvese kinnitusel on võimalused arenguks ja muutumiseks olemas ning neid tuleb lihtsalt märgata ja kasutama õppida. «Teist kõigist sõltub, kas saame kümne aasta pärast taas rääkida Eesti majandusimest või mitte,» ütles riigipea.


Kaubandus-tööstuskoja juhi Siim Raie sõnul on rebimine  ettevõtete vahel tugevam kui kunagi varem.


Konkurentsivõime edetabeli alagruppides võitnud ettevõtete keskmine vanus on 11 aastat, kui mitte arvestada toiduainetööstustest edukaimaks osutunud Saku Õlletehast, mis asutati 1820. aastal ja on tegutsenud juba 188 aastat.

Võitjad


•    Ettevõtluse auhind 2008 ja välisinvestor 2008 – ABB
•    Aasta areneja – Tiptiptap OÜ
•    Innovaator 2008 – VKG Oil AS
•    Eksportöör 2008 – Ecometal AS
•    Tööstusettevõte 2008 – Favor AS
•    Turismi uuendaja 2008 – MTÜ Emajõe Lodjaselts
•    Eesti konkurentsivõimelisim ettevõte ja konkurentsivõimelisim turismifirma – Tallink Grupp

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles