Võidusammas: tšehhid esitlesid risti teraskonstruktsiooni

, vastutav väljaandja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidusamba ideekavandi autorid Andri Laidre (vasakul) ja Rainer Sternfeld
Võidusamba ideekavandi autorid Andri Laidre (vasakul) ja Rainer Sternfeld Foto: Kaitseministeerium

Vabadussõja võidusamba rist hakkab ilmet võtma. Kümmekond päeva tagasi Tšehhis samba valmimisega tutvumas käinud võidutöö autoritele näidati samba risti konstruktsiooni.


Terasest konstruktsioon on 6,5 meetrit kõrge ja 5,4 meetrit lai, risti sügavus ehk paksus on 2,1 meetrit. Et metall muutlikule ilmale vastu peaks, kaeti see kuumavannis tsingiga. Praha äärelinnas asuvas metallitöökojas valminud risti konstruktsiooni sisse paigaldatakse enne valmimist veel valgustus ja kõige peale klaaspaketid.

Peagi paigaldatakse ka samba vundamendile Harjumäel esimesed kaks betoonplokki, mis on aluseks 17 meetri kõrgusele betoonsüdamikule. Soodsate ilmaolude korral tehakse veel tänavu samba maa-alal välistrasside tööd ning jätkatakse Harjumäe nõlva toestamist.

Tšehhi firma Sans Souci klaasimeistrid on valmis alustama septembri teises pooles samba püstitamise eeltöid ehk ehituseks vajaliku territooriumi ettevalmistamist ja vajaliku materjali transporti Eestisse. Samba püstitamiseks on samas vaja veel Tallinna linnalt ehitusluba.

Võidusammas plaaniti esialgsete plaanide järgi avada tänavu 28. novembril, kui möödub 90 aastat Vabadussõja algusest, kuid juulis tegi kaitseminister Jaak Aaviksoo ettepaneku lükata samba avamine tulevasse aastasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles