Randpere: kas uurimiskomisjon on Artur Talviku valimisplakatite valmistaja?

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdo Randpere.
Valdo Randpere. Foto: Küllike Rooväli

Tallinna Sadama uurimiskomisjoni liige, Reformierakonda kuuluv Valdo Randpere leidis, et Artur Talviku soolo seab kahtluse alla kogu komisjoni töö, kuna ta lekitab andmeid ajakirjandusse nendega konsulteerimata. Kõige nukram on tema sõnul see, et kõnealune hinnavahe ei paljastagi mitte midagi.

Riigikogus Tallinna Sadama korruptsiooni kahtlustusi uuriv komisjon on koos käinud kaks-kolm kuud. Randpere selgitas, et alguses oli komisjonil probleemiks see, et keskerakondlane Jaanus Karilaid saatis pärast igat istungit meediale pressiteate, kus teatas, et osa komisjoni liikmeid takistavad uurimist.

«See oli ju täielik jama. Eriti naljakas oli, kui ta tegi neid pressiteateid koosolekutest, millel ta ise kohal ei käinud. Ja siis me «peksime» seda Karilaidu, Talvik kaasa arvatud, ja leppisime kokku, et ta ei tee enam selliseid pressiteateid. No noor poliitik, läks liiga uljaks,» meenutas Randpere.

Erinevate fraktsioonide esindajad leppisid komisjonis kokku, et komisjon töötab teema kallal ja siis tulevad komisjoni lõppjäreldused. Kui vahepeal on vaja mingeid pressiteateid saata, siis pidi kõneisik olema Talvik, kuid see pidi toimuma kooskõlastatult ülejäänud liikmetega.

«Et «Artur avastas hinnavahe». Milleks see komisjon siis üldse on? Artur istugu siis, kurat, ajalehes ja tehku koos seda asja. Komisjon on siis nagu mingi Arturile valimisplakatite valmistaja või?

Kriitika omaks võtnud Karilaid kõndis täna umbes tunnike tagasi riigikogu saali juures Valdo Randpere juurde ja küsis, et mis toimub. «Andsite mulle lõuga ja mis nüüd siis?» vahendas Randpere kolleegi sõnu ja toonitas, et ta on täiesti põhjendatult solvunud. «Elus esimest korda ma asun Karilaidu kaitsma.»

Uurimiskomisjon kogunes riigikogus viimati eelmisel neljapäeval. Sinna kohtumisele tulid ka Tallinna Sadama juhatuse liikmed. Randpere sõnul ütlesid Tallinna Sadama inimesed, et nad annavad neile hea meelega kõik paberid ja näitavad dokumente ning teevad koostööd, kuid palusid, et komisjoni liikmed teatud asju, mis on ärisaladus, edasi ei räägiks. See puudutas näiteks parvlaevade hindu jms.

«Keegi ei öelnud sõnagagi, eriti mitte Artur Talvik, et ta sel hetkel tõenäoliselt juba teadis, et on mingi hinnavahe. Selleks hetkeks oli ta tõenäoliselt juba ajakirjandusega rääkinud,» ütles Randpere. Ta meenutas, et Talvik sõdis komisjoni istungil sellisele kokkuleppele tuliselt vastu, et ärisaladusi ei tohiks ajakirjandusele lekitada.

«Mina ütlesin, et loomulikult, kui see korruptsiooni kuidagi ei paljasta, siis ma olen valmis selles osas suu pidama,» selgitas Randpere. Talvik ei rääkinud uurimiskomisjonile hinnavahest sõnagi ja keegi ei teadnud sellest midagi, kuni lugesid seda Eesti Ekspressist.

«Et «Artur avastas hinnavahe». Milleks see komisjon siis üldse on? Artur istugu siis, kurat, ajalehes ja tehku koos seda asja. Komisjon on siis nagu mingi Arturile valimisplakatite valmistaja või?» oli Randpere häiritud ja tõdes, et tunneb end täiesti lolliks tehtuna.

«Kõik poliitikud tahaksid ju tulla selliste suurte paljastustega ja teenida isiklikku kasu. Kui sa oled komisjoni esimees, siis sa pead mõtlema ka ülejäänud komisjoni peale,» rääkis Randpere ja rõhutas, et see ei ole mingi ühe mehe projekt.

Kõige naeruväärsem on kogu nn paljastuse juures Randpere sõnul tulemus – mida täpselt Talvik nüüd paljastas? Oli ammu teada, et vaja oli nelja laeva. Ükski laevatehas ei suutnud nelja laeva selle ajaga tarnida. Parima ehk odavaima pakkumise tegi Türgi kahele parvlaevale, hinnalt järgmine pakkumine tuli Poolalt.

Randpere toonitas, et sellest hinnavahest ei selgu mingit korruptsiooni. «Oleks püstinaljakas, kui Tallinna Sadama juhtkond kirjutaks lepingusse sisse asju, mida lugedes Talvik avastab, et siin on korruptsioon,» ütles ta ja viitas sellega sellele, et kuriteod pannakse üldiselt toime varjatult.

«Kas türklased müüsid liiga odavalt või poolakad liiga kallilt – kumba ta nüüd öelda tahtis?» küsis Randpere, kelle hinnangul on paljastuse saavutus ainult see, et järgmine ostja saab türklastelt parvlaeva oluliselt kallimalt.

Talviku soolo seab Randpere arvates kogu uurimiskomisjoni töö kahtluse alla. «Kõigepealt, kui ma seda Vaheri (Elmar Vaheri – toim) asja kuulsin, siis mõtlesin, et ongi tõsine värk, aga nüüd, kui vaatan seda sadama asja sinna otsa ja tervikpilti, siis minu kuri pilk hakkab rohkem Talviku peale käima kui nendele, keda tema süüdistab.»

Facebookis võttis õhtul sõna ka teine Tallinna Sadama uurimiskomisjoni liige, IRLi esindav Siim Kiisler.

IRL toetas tõsimeeli Tallinna Sadama uurimiskomisjoni loomist. Komisjoni liikmena pean tõdema, et asi kisub ebatõsiseks,...

Posted by Siim Kiisler on Wednesday, 20 January 2016
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles