USA prokurör esitas Eestist pärit meestele süüdistuse pangapettuses

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA prokurör süüdistab Eestist pärit Kirilli ja Andreid skimmeri abil pangaklientide raha varastamises.
USA prokurör süüdistab Eestist pärit Kirilli ja Andreid skimmeri abil pangaklientide raha varastamises. Foto: Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriikide Virginia osariigi Chesterfieldi maakonna prokurör esitas kahele Eestist pärit mehele süüdistuse pangaklientide kaardiandmete kopeerimises ning neilt raha varastamises.

Prokurör esitas eelmisel nädalal 21-aastasele Kirillile ja 27-aastasele Andreile süüdistuse pangapettuses, panga petmiseks korraldatud vandenõus, identiteedivarguses ning suures ulatuses volitamata sisenemises panga seadmetesse, kirjutab Richmond Times.

Kirill ja Andrei sattusid politsei huviorbiiti mullu 29. oktoobril, kui Chesterfieldi politseinik kontrollis kohaliku baptistikiriku parklas seisvat Florida numbrimärkidega musta Chevrolet Impalat.

Mehed rääkisid politseinikule, et nad kavatsevad sõita Washingtoni ning nad puhkavad enne teekonda. Politseinik märkas autos kotti, milles oli 20-dollarilistes kupüürides 1000 dollarit. Üks meestest väitis politseinikule, et tegemist on tema tüdruksõbra ülemuse rahaga, mis tema kätte hoiule anti.

Mehed nõustusid auto läbiotsimisega ning politseinik avastas sõidukist veel ühe koti, milles oli 8000 dollarit. Kuna mehi polnud alust kuriteos kahtlustada, lubas politseinik neil edasi sõita.

Samal päeval avastas Chesterfieldi Bank of America kontori turvameeskonda sularahaautomaadi külge paigaldatud skimmeri, mida kasutatakse pangakaardiandmete kopeerimiseks. Panga turvakaamera salvestist üle vaadates nägid turvatöötajad, kuidas kaks meest sularahaautomaadi juures toimetavad ja sinna skimmeri paigaldavad.

Politsei ka panga turvameeskond seadsid sularahaautomaadi lähedusse üles varitsuse. Samal õhtul sõitis automaadi juurde must Chevrolet Impala, mille juht väljus autost, toimetas midagi pangaautomaadi juures, läks autosse tagasi ja sõitis minema. Politsei pidas auto läheduses kinni ning toimetas sõidukis olnud Kirilli ja Andrei jaoskonda.

Auto läbiotsimisel leidsid politseinikud kümneid magnetkaarte, mille tagaküljele oli kinnitatud paberilipakad neljakohaliste numbritega. Politsei hinnangul oli paberilipakatele kirjutatud võltsitud pangakaartide PIN-koodid. Samuti oli autos 740 dollarit 20-dollarilistes kupüürides.

Politsei leidis meeste elukoha läbiotsimisel 32 150 dollarit, 94 magnetribaga kaarti, koti skimmeri osadega, mitu sülearvutit ning minikaamera, mida mehed kasutasid prokuröri hinnangul pangaklientide PIN-koodide teadasaamiseks. Samuti leidsid politseinikud meeste elukohast Kirilli nimele välja antud Eesti kodaniku passi ja Andrei nimele välja antud Suurbritannia juhiloa.

Mõlemad mehed tunnistasid uurijatele skimmerite kasutamist. Üks neist väitis, et leidis skimmeri tänavalt, teine rääkis uurijatele, et ostis raha varastamiseks kasutatud seadme internetist tundmatu isiku käest 5000 dollari eest.

Mehed tunnistasid, et paigaldasid skimmeri pangaautomaadi külge ning seade salvestas pangaklientide kaardiandmed, kui nad sisestasid oma pangakaardi automaati. Mehed rääkisid, et pärast kaardiandmete kättesaamist saatsid nad andmed e-posti vahendusel «tundmatule isikule», kes saatis andmed tagasi kujul, mis võimaldas valmistada võltsitud pangakaarte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles