Reiljani protsessil kiitsid ametnikud kahtlusalust Silda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vandeadvokaat Tarmo Sild.
Vandeadvokaat Tarmo Sild. Foto: Toomas Huik.

Eksminister Villu Reiljani eilsel protsessil kiitsid neli keskkonnaministeeriumi ametnikku pistise nõudmise ja lubamise vahendamises süüdistatu, vandeadvokaat Tarmo Silla tarkust ja usaldusväärsust.


Tunnistajana üle kuulatud keskkonnaministeeriumi ekskantsler Annika Uudelepp nimetas Silda korduvalt «meie advokaadiks». Selline tiitel ajendas prokurör Triin Bergmanni küsima, keda Uudelepp mõtleb.


«Tarmo Silda,» oli Uudelepa vastus. «Me usaldasime Silda, me ei kahelnud tema analüüsivõimes ega järeldustes.»


Uudelepa sõnul tegid ministeeriumi poolt konkursi korras valitud advokaadibüroo Lextal ja selle juhatuse liige Sild Rävala 8 kinnistu müügiprotsessis ära suure töö.

Sama kinnitasid ka kolm kalli kinnistu müügiks moodustatud keskkonnaministeeriumi komisjoni liiget: info- ja tehnokeskuse direktor Leo Saare, haldusnõunik Arvo Vakra ning jurist Ingrid Sõerd.


Nende väitel sai ministeerium Lextalilt kvaliteetset õigusteenust, mis viis müügiotsuseni, mille tulemusel sai riik kinnistu eest parima hinna.


Iseenda töö meenutamine komisjonis läks viimati nimetatud kolmel komisjoniliikmel paraku üle kivide ja kändude. Näiteks Saare, kelle halduses oli ligi pool miljardit krooni maksev kinnistu, pidi korduvalt vastama prokurörile, et ei mäleta toimunut enam detailselt. Ka ei suutnud Saare kuidagi lahti seletada komisjoni koosoleku protokollide sisu, kuigi neil oli tema allkiri.


Saare ei osanud öelda sedagi, miks ta kirjutas kinnistu müügikorraldust puudutavale 2006. aasta 15. mai dokumendile alla tagantjärele, 7. juunil.   


Prokurör Bergmanni järjepidevus Saare küsitlemisel vallandas kaitsjate teravad repliigid tema aadressil. See tegi nalja süüdistatavatele ja nende taga istuvale kolmest noorikust koosnevale Villu Reiljani toetusgrupile.


Nood lõkerdasid nii nakatavalt, et ka pistise lubamises süüdistatav ärimees Aivo Pärn ei suutnud naeru tagasi hoida. Isegi pistise nõudmises süüdistatav Reiljan muigas.  


Eile õhtul andis tunnistusi ka keskkonnaministeeriumi asekantsler Uno Veering, kes Rävala 8 kinnistu müügiga ei tegelenud. Küll oli Veering kursis sellega, et selle kinnistu ostmiseks suurima pakkumise teinud RealWay OÜ ei näidanud üles ostusoovi, mistõttu temalt võeti 31,5 miljoni kroonine tagatisraha.  


Esmaspäeval jätkab kohus Reiljani protsessil tunnistajate ülekuulamisega, kelle seas on ilmselt ka parima ostupakkumise teinud, kuid sellest loobunud Marcel Vichmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles