Politsei peab sõidukiandmete avalikustamist põhjendatuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiiruskaamera Tartu maanteel Koigil.
Kiiruskaamera Tartu maanteel Koigil. Foto: Priits Simson

Politsei- ja piirivalveameti hinnangul on kiiruskaamerate põhjal koostatud trahviteadetes sõidukiandmete avalikustamine põhjendatud.

Politsei- ja piirivalveamet teatas vastuseks andmekaitse inspektsioonile, et «Ametlikes Teadaannetes politsei koostatud trahviteadete kohta avaldatavate andmete koosseis on kooskõlas isikuandmete kaitse seaduses sätestatud minimaalsuse ja eesmärgipärasuse põhimõtetega ning politsei toimib andmete avaldamisel õiguspäraselt.»

Amet põhjendas seda asjaoluga, et Eesti on teatud perekonnanimed, nagu näiteks Tamm, Kask, Ivanov, väga levinud ning samanimeliste puhul pole välistatud ka sünniaja kattumine.

Politsei- ja piirivalveamet märkis vastuses, et trahviteade koostatakse sõiduki omanikule või vastutavale kasutajale, kes juhul, kui ta ise sõidukit ei juhtinud, ei pruugi olla teadlik sellest, et sõidukiga on toime pandud õiguserikkumine. Trahviteate avaldamise eesmärk on aga inimese teavitamine talle määratud trahvist.

«Seetõttu juhul, kui Ametlikes Teadaannetes on avaldatud üksnes isiku ees- ja perekonnanimi ja sünniaeg ning puuduvad andmed sõiduki kohta, ei täida andmete avaldamine oma eesmärki – informeerida asjaomast isikut temale koostatud trahviteatest, kuna liiga vähese andmekoosseisu tõttu ei ole isikul võimalik trahviteadet enda isikuga seostada,» seisab vastuses.

Ametlikes Teadaannetes avaldatud trahviteadetes avaldatakse lisaks seaduses nõutud sõiduki eest vastutava isiku ees- ja perekonnanimele ning sünniajale ka sõiduki mark ja registreerimisnumber. Sõidukiandmete avaldamist aga seadus ette ei näe.

Andmekaitse inspektsioon (AKI) tegi politsei- ja piirivalveametile ettepaneku lõpetada internetiväljaandes Ametlikud Teadaanded kiiruskaamerate põhjal koostatud trahviteadetes sõidukiandmete avalikustamine.

AKI hinnangul loob selline sõiduki margi ja registreerimisnumbri avaldamine olukorra, kus ühelt poolt riik liiklusregistrile vaba juurdepääsu ei võimalda, kuid teisalt luuakse võimalus koguda piiramatul isikute ringil andmeid isikute ja sõidukite seotuse kohta. Avaldatud teadaanded on interneti otsingumootoritele avatud.

Inspektsioon on seisukohal, et seeläbi töödeldakse isikuandmeid liigselt, ületades seadusandja püstitatud eesmärke ja isikute privaatsust riivaval moel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles