Groznõi tänavale antakse Troševi nimi

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšetšeenia eriüksuse «Vostok» võitlejad Lõuna-Osseetias.
Tšetšeenia eriüksuse «Vostok» võitlejad Lõuna-Osseetias. Foto: Internet

Tšetšeenia marionettvõimud otsustasid anda Groznõi ühele tänavale Tšetšeenia esimeses sõjas Vene vägesid juhtinud ning nädal tagasi lennuõnnetuses hukkunud kindral Gennadi Troševi nime.


Troševi nimi antakse senisele Krasnoznamjonnaja tänavale, vahendas Interfax.

Groznõi linnavalitsuse korralduses põhjendatakse kindrali nime andist tänavale «eriliste teenetega tšetšeeni rahva ees, hiigelpanuse eest rahu ja stabiilsuse taastamisse ning eesmärgiga jäädvustada lahingutes osalenud kindralleitnandi mälestus».

Trošev sai surma 14. septembril Venemaal Permi lähistel toimunud lennukiõnnetuses, mis nõudis ühtekokku 88 inimelu.

1947. aastal Berliinis sündinud Trošev lõpetas 1969. aastal Kaasani tankikooli ning suundus teenima tankivägedesse. 1976. aastal lõpetas ta soomustankivägede akadeemia ja 1988. aastal Nõukogude Liidu relvajõudude kindralstaabi sõjaväeakadeemia.

Aastatel 1994-1995 oli Trošev Põhja-Kaukaasia ringkonnas Vladikavkazi armeekorpuse komandör. 1995. aasta jaanuaris määrati Trošev juhatama Vene vägesid iseseisvuse eest võidelnud Tšetšeenia vastu.

Aastatel 1995-1997 oli Trošev 58. armee komandör, seejärel Põhja-Kaukaasia sõjaväeringkonna juhataja asetäitja. 1999. aasta augustis määrati Trošev juhatama föderaalvägede grupeeringut Dagestanis, kus ta juhtis Kadari tsooni sissidest puhastamise operatsiooni.

Mõni kuu hiljem määrati Trošev Põhja-Kaukaasias ühendatud väegrupeeringu juhataja asetäitjaks, Vostok-grupeeringu komandöriks.

Kaukaaslaste mässumeelsuse mahasurumisega pälvis Trošev 1999. aasta lõpus Venemaa kangelase aunimetuse.

Troševi teenistus jätkus järgnevatel aastatel Põhja-Kaukaasias, kust ta läks 2002. aasta detsembris erru sõjaväeringkonna juhataja ametikohalt. 2003. aasta veebruaris nimetas president Vladimir Putin ta oma nõunikuks kasakluse küsimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles