Raud: kõrghariduse eesmärgiks pole ametit õpetada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Ülikooli rektor Rein Raud
Tallinna Ülikooli rektor Rein Raud Foto: Silja Kaigu.

Tallinna Ülikooli rektor professor Rein Raud ütles ETV saates «Kahekõne», et on viga eeldada, nagu peaks kõrgkool noortele ametit õpetama.

«See, et kõrgharidus peaks olema seotud mingi konkreetse ametiga, on tegelikult suur viga,» ütles Raud. Rektori sõnul muutub praegune maailm nii kiiresti, et täna soositud amet võib homme juba põlu alla sattuda.

«Kõrghariduse eesmärk pole ametit õpetada. Kõrghariduse eesmärk on õpetada inimesele mingi teatava valdkonna läbi maailma nägemist ja selle läbi mingi suurema pildi modelleerimist, mis aitaks lahendusi leida ka ootamatutes olukordades,» rääkis Raud.

Teine suur valearusaam on rektori arvates konkurentsivõime ja konkureerimise liigne rõhutamine, mis algab juba kooliajal. «Igal pool räägitakse sellest, et on vaja tõsta konkurentsivõimet, et konkurents on see, millega me peame tegelema ja arvestama,» ütles Raud. Tema hinnangul tuleks noortes hoopis koostöövõimet arendada

Tasuta kõrgharidusest rääkides ütles Raud, et eestikeelsetel õppekavadel andekatele noortele tasuta kohtade pakkumine on Eesti riigi missioon ja ühiskonna kohustus. Samas peaksid Eesti kõrgkoolides olema ka inglisekeelsed õppekavad, millel õppimine võiks olla tasuline, leidis rektor.

Raud kritiseeris praegust tasuta õppekohtade jagunemist, tuues välja, et Tallinna Ülikoolis on erialasid, kus polegi riigi tellimust ja õppida saab vaid tasulistel kohtadel. «Väga paljud, kes on tasulistel kohtadel, ei ole seal sellepärast, et nad oleksid kuidagi nõrgemad, vaid riigi tellimust polegi osadel erialadel,» rääkis rektor. Tema hinnangul kasutatakse riigi tellimuse määramisel vananenud skeeme.

Raua arvates ei devalveeri tasuliste õppekohtade suur arv kõrgharidust, sest ülikooli sisse saamiseks peab igal juhul võimekas olema. «Ka nendele tasulistele kohtadele ei ole üldse väga lihtne pääseda. Keskmiselt on lävendid suhteliselt kõrged ka tasulistel kohtadel, pole sugugi nii, et igaüks võib õppima tulla,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles