EKRE paradoks: venesõbralike paremkonservatiividega võib islami vastu võidelda küll (9)

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PEGIDA meeleavaldus Kölnis.
PEGIDA meeleavaldus Kölnis. Foto: ROBERTO PFEIL/AFP

Sel laupäeval korraldavad parempoolseid konservatiivid üle Euroopa meeleavaldusi. Eestis organiseerib neile kohvikuõhtu formaadis toetusaktsioone EKRE.

23. jaanuaril moodustasid Euroopa paremkonservatiivid koostöögrupi Fortress Europe. Ühenduse eesmärk on võidelda massiimmigratsiooni ja islamiseerimise vastu ning rahvusriikide erinevuste säilitamise nimel. Liikmete hulgas on 16 rahvaliikumist või erakonda.

Kuna Eestis on moslemeid vähevõitu, siis ei saa nad ju olla eriliseks ohuks Eesti rahvusriigile ja kultuurile. Kaljuste sõnul aga saavad: «Kõik Euroopas toimuv puudutab pikemas perspektiivis ka Eestit. Samas rõhutan, et antud töögrupi eesmärk ei ole ainuüksi võidelda islamiseerimise ja massiimmigratsiooni vastu, vaid tegutseda ka väikeriikide individuaalsete erinevuste ja oma asjade otsustusõiguste nimel.»  

Teiseks tekitab küsimusi see, et Fortress Europe’i liikmete hulgas on ka näiteks islamiseerumise vastu võitlev PEGIDA, mis on avaldanud toetust Venemaa poliitikale. Kuigi EKRE seisukohad on Venemaa suhtes märksa reljeefsemad, leiab Kaljuste, et probleemi pole. «Tuleb mõista, et Euroopa parempoolsete jõudude palett on päris kirju, kõigil neil on oma ajalugu, teemad ja sümpaatiad. Näiteks prantslastel ja venelastel on juba ajalooliselt soojemad suhted. See aga ei tähenda, et Euroopa rahvuslikud jõud ei saaks omavahel teha koostööd teemadel, mis meid ühendavad – massiimmigratsioon ja väikerahvaste õigused,» ütles Kaljuste.

Venemaad puudutavat sobib illustreerima video, mis väidetavalt pärineb PEGIDA meeleavalduselt Berliinist. Sulnil sügisõhtul kõlab muuhulgas soovitus saata Merkel Siberisse ja Putin Berliini.

Kaljuste sõnul ei tohiks Vene propagandat siiski karta: «Kas konservatiivid ja rahvuslased peaksid Vene propagandistide hirmus olema vait ja Euroopas toimuvat kaasa noogutades pealt vaatama? Meie arvates mitte. Meie ajame oma asja ja oleme Venemaa tegevuse suhtes jätkuvalt äärmiselt ettevaatlikud. Muuseas, Fortress Europe grupis on selgesõnaliselt kokku lepitud, et Venemaa selles grupis ei osale.»

Laupäevasel EKRE kohvikuõhtul on plaanis Fortress Europe’i programmi lugemine, osalevate maade videotervituste vaatamine ning koostöövõimaluste leidmine.

Praha deklaratsioon

Teadvustades tõsiasja, et islami pealetungi tagajärjel võib Lääne tsivilisatsiooni tuhande aastane ajalugu muutuda peagi olematuks ning teadvustades tõsiasja, et Lääne poliitiline eliit on meid reetnud, deklareerime meie, erinevate Euroopa rahvaste esindajaid, järgnevat:

Me ei alistu ega loovuta Euroopat vaenlastele. Me oleme valmis astuma vastu poliitilisele islamile, radikaalsetele islamirežiimidele ja nende Euroopa kollaborantidele. Selle nimel oleme valmis ohverdama oma vabaduse, oma vara, oma töö ja karjääri ning vajadusel ka oma elu, nii nagu tegid seda põlvkonnad enne meid. Niisugune on meie kohustus tulevaste põlvede ees.

Me keeldume allumast Euroopa keskvalitsusele. Ülemaailmse eliidi tegevus on toonud meile vaesuse, tööpuuduse, korruptsiooni, kaose ja moraalse kollapsi. On aeg teha sellele lõpp!

Me austame Euroopa rahvaste iseseisvust ja kõigi Euroopa riikide inimeste õigust otsustada oma asjade üle nii, nagu nad õigemaks peavad. Me peame pühaks kõigi Euroopa riikide kodanike õigust kaitsta oma maa piire ning õigust otsustada selle üle, milliseid migrante nad oma riiki lubavad ja milliseid mitte. Me juhindume ühistest Euroopa juurtest, traditsioonidest ja väärtustest, nagu ka Euroopa rahvaste ajaloolisest koostööst.

Me oleme kindlameelselt otsustanud kaitsta Euroopat, sõnavabadust, kõiki teisi kodanikuvabadusi ning meie tavapärast kooselamise viisi.

Soovime kuulutada oma otsusekindlust ühise demonstratsiooniga paljudes Euroopa riikides 6. veebruaril 2016. 

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles