Allik: kaks kolmandikku erakondade liikmetest on «surnud hinged»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Allik
Jaak Allik Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Rahvaliidu kauaaegse juhtpoliitiku, suvel Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda astunud Jaak Alliku hinnangul on Eesti erakondade liikmetest kaks kolmandikku niinimetatud surnud hinged, kes ei ole oma parteilisest kuuluvusest teadlikud.

Allik ütles sel nädalal BNSile antud intervjuus, et pea 10 000 liikmega Rahvaliidu juhid püüdsid mulluste Euroopa Parlamendi valimiste eel erakonna liikmed personaalselt üles otsida ja valimistel aktiviseerida. Tema sõnul tuvastati, et 10 000 hulgas on «reaalseid liikmeid» 3000.

«Mismoodi see blufomaania Eesti poliitikas käib, seda võiks keegi huvitav inimene uurida. Teatavasti on Eestis 13 registreeritud erakonda ja kõigil neil peab olema vähemalt 1000 liiget. Kes need liikmed on ja kas nad ise teavad, et nad erakonda kuuluvad?» küsis Allik.

Ta märkis, et näiteks praegu likvideerimisel olev Libertas Eesti Erakond, mis varem kandis nime Eesti Demokraatlik Partei, soovis omal ajal ühineda Koonderakonnaga, seejärel ka Rahvaliidu ja mitme väiksema parteiga. «Üks-kaks inimest käis läbirääkimistel ja neil olid 1000 inimest kogu aeg taskust võtta. Mis asi see on, mis niimoodi ühineb? Ma ei räägi õigusorganitest, aga ka ükski politoloogiatudeng pole tahtnud seda uurida,» osutas ta.

Alliku sõnul on Rahvaliit üks kujukamaid näiteid, kel ei ole tegelikult üle 3000 liikme. «Ma arvan, et ka kõigis teistes erakondades on kaks kolmandikku liikmeid müstika, nad on surnud hinged, kes on võib-olla kunagi kirjutanud kellegi mõjutusel mingi avalduse ja on selle ammu ära unustanud,» ütles ta intervjuus BNSile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles