Ansip: 15 aastat vangistust riigireetmise eest on leebe karistus

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip.
Peaminister Andrus Ansip. Foto: Liis Treimann.

Peaminister Andrus Ansip tunnistas, et riigireetmise kahtlustusega seotud mõjud Eesti riigile on kahetised ning praegu võimulolijad Herman Simmi tegude eest poliitilist vastutust ei kanna.

Ansipi sõnul on positiivne see, et Eesti võimuorganid on tegelenud aktiivselt probleemi lahendusega ja praeguseks kahtlusaluse vahi alla võtnud.

«Loomulikult üheski riigis ei taheta, et selliseid asju juhtuks, kuid me oleme siin oma partneritega edukalt koostööd teinud,» ütles peaminister Postimees.ee’le.

Samas nentis Ansip, et tehtud on väike osa tööst võrreldes sellega, mis veel teha on. «Tuleb selgitada, kui suur on kahju ulatus ning kavandada tegevusi, et tulevikus kahju ära hoida,» ütles peaminister.

Ansipi sõnul tugevdab Eesti julgeolekut fakt, et võimalik riigireetur on tabatud. «Ka reeturid peavad sellest juhtumist aru saama, et oma tegevusega jäävad nad vahele ükskord niikuinii ning saavad karistada,» lisas Ansip.

Peaminister lisas, et ta ei taha küll kohtumõistja rolli astuda, kuid 15 aastat vangistust riigireetmise eest on tema meelest ülimalt leebe karistus.

Samas kinnitas Ansip, et ei näe praegusel kaitseministril mingisugust poliitilist vastutust või põhjust tagasiastumiseks.

«Praeguse kaitseministri ajal on see inimene olnud sunnitud lahkuma ministeeriumist. Praegusel ajal ei ole teda tööle võetud. Kui me oleme riigireetmise avastanud ja selles kahtlustatava tuvastanud, siis ma nimetaksin seda pigem saavutuseks kui kaitseministri läbikukkumiseks,» ütles Ansip.

Tema sõnul näitab uurimine, kas Simmi tegevuse eest peab veel keegi vastutust kandma. «Iga lehekülg Herman Simmi elulooraamatus tuleb nüüd uuesti keerata ja üle vaadata ning uurida, kes on kunagi aidanud neid lehekülgi keerata,» kommenteeris peaminister uurimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles