«Vabariigi kodanikud»: poliitbroilerlus ei sõltu vanusest

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Vabariigi kodanikes» räägiti poliitbroilerlusest.
«Vabariigi kodanikes» räägiti poliitbroilerlusest. Foto: SCANPIX

ETV saates «Vabariigi kodanikud» arutleti täna poliitbroilerite olemuse teemal ja leiti, et lisaks noortele saab selle mõistega kirjeldada ka staažikamaid poliitikuid.

«See ei ole alati küsimus, mis johtub inimese vanusest, ebakompetentne on võimalik olla ka väga vanas eas,» leidis endine poliitik, kommunikatsioonispetsialist Ott Lumi.

Ka riigikogu liige Silver Meikar rõhutas, et poliitikas edukas olemisel ei mängi vanus rolli. «Hea poliitik on defineeritud teiste tunnuste järgi – kas sa oled sihikindel, kas sul on ideid, kas sa viitsid tööd teha, aga mitte su vanuse järgi,» ütles ta. Meikar lisas, et sõna «poliitbroiler» kõlab tema arvates hästi negatiivselt.

Tartu Ülikooli politoloog Rein Toomla leidis samuti, et sõna on halvustav ja pakkus, et selle on loonud vanemad poliitikud, keda pahandas noorema põlvkonna esile kerkimine. «Võib-olla seesama raev, kadedus aitas välja mõtelda seda tõesti negatiivset või vastikut terminit,» oletas ta.

Suhtekorraldaja Ivo Rull tõi välja, et sõna «poliitbroiler» annab inimese tegevusele ja selle tulemusele negatiivse varjundi. «Poliitbroiler pole mõiste, vaid see on silt,» ütles ta. «Poliitikud ise on konkurendid ja üks poliitilise kommunikatsiooni vahendeid on kellelegi teatud hinnangute andmine. Kõige lihtsam viis selleks on sildistamine ja see on paratamatu.»

Saatekülalised leidsid, et poliitbroileri all tuleks mõista inimest, kes on poliitikas mingi positsiooni saavutanud ja sel kohal mugandunud, kasutades kõiki pakutavaid hüvesid ning tegeledes rohkem häälte püüdmise ja avalike esinemiste kui sisulise tööga.

Mõiste sünonüümideks pakkusid külalised sõnu «poliittiksuja» ja «poliitnuumik».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles