Aaviksoo: ärge närige toimivat riigikaitset, oravad!

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Jaak Aaviksoo.
Kaitseminister Jaak Aaviksoo. Foto: Peeter Langovits

Kaitseminister Jaak Aaviksoo näeb Reformierakonna täna avaldatud riigikaitse alases programmis ohtu Eesti julgeoleku arengule.

«Meie riigi põhiseaduslik riigikaitsemudel põhineb lisaks kaadrikaitseväelastele ka reservarmeel, mida valmistatakse ette läbi kaitseväeteenistuskohustuse. Reformierakonna äsja avaldatud valmisprogramm näeb ette (tõsi, pikemas perspektiivis) ajateenistuse kaotamise, alustades teenistuse lühendamisega kuuele kuule. See ei ole üldse mõistlik!» leiab Aaviksoo.

Minister tõi välja, et Eestis on üles ehitatud toimiv riigikaitse, mida peab usaldusväärseks 83 protsenti elanikest, kusjuures ajateenistust toetab 93 protsenti.

«Reservarmeel tuginev Eesti kaitsevägi on võimeline relvastatud rünnakule vastu seadma kuni 50 000 relvastatud ja väljaõppinud meest, mis on oluliseks heidutuseks igale riiklikule või isehakanud vastasele. Võimalik elukutseline armee saaks vastu seada kümme korda väiksema hulga,» põhjendas Aaviksoo ajateenistuse vajalikkust.

Minister viitas elukutselisele armeele üle läinud Läti ja Leedu riigikaitse olukorrale ja lisas, et Reformierakondlased võiksid sellest õppida.

Aaviksoo sõnul on viimastel aastatel Eesti kaitsevõime kasvatamiseks palju tööd tehtud (näiteks reservõppekogunemiste süsteemi käivitamine, mobilisatsioonikavade väljatöötamine, harjutusväljakute rajamine, mobilisatsioonivarude ja -ladude väljaehitamine), mis on pannud meie kaitsemudeli toimima.

«Pole vaja asuda korralikult töötavat masinat ümber ehitama. Vähetähtis pole ka arusaamine, et riigi ja rahva kestmise tagab lõppude-lõpuks ikkagi kodanike isamaa-armastus, kaitsetahe ja -võime, mida ei saa kuidagi asendada turult ostetud turvateenus,» lõpetas minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles