Paet: EL soovib idapartneritega vabakaubandust ja viisavabadust

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: Peeter Langovits

Välisminister Urmas Paet ütles täna Brüsselis Euroopa Liidu ja idapartnerluse riikide välisministrite kohtumisel, et ELi suhetes Gruusia, Ukraina, Moldova, Armeenia, Aserbaidžaani ja Valgevenega on vaja kiireid ja praktilisi samme vabakaubanduse ning viisavabaduse suunas.

Paeti sõnul peab EL olema ennekõike oma vahetus naabruses edukas. «Selge, et Euroopa Liidu suhted oma naabritega saavad ennekõike põhineda reaalsetel arengutel nendes riikides. Sellest sõltub ka edasiliikumise kiirus nii vabakaubanduse kui viisavabaduse osas,» ütles ta.

Paeti sõnul on äärmiselt oluline ka uute energia- ja transpordiühenduste loomine ELi ja idapartnerlusse kuuluvate riikide vahel.

Välisminister möönis, et kuigi idapartnerluse toimimiseks on algus tehtud, on siiski veel palju teha. «Idapartnerluse tugevdamine on Euroopa Liidu ja tema partnerite ühine vastutus. Euroopa Liit peab olema avatum ja abivalmim, partnerid aga peavad jõudsamalt arenema,» märkis ta.

Kohtumisel andis Paet ka ülevaate Tallinnas käivitatavast idapartnerluse keskusest, mille eesmärk on tõsta idapartnerite avaliku sektori haldussuutlikkust ja jagada reformikogemust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles