Lasnamäe vene kirik saab valimiste eel risti

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene õigeusu kiriku ehitamine Lasnamäel.
Vene õigeusu kiriku ehitamine Lasnamäel. Foto: Toomas Huik / Postimees

Tallinnas Lasnamäele rajatava vene kiriku risti pühitsemisele veebruaris saabub tõenäoliselt ka Venemaa Raudteede president Vladimir Jakunin, kelle juhitav Vene fond ehitust rahastab.

Venekeelses valijaskonnas kindlasti tähelepanu pälviva sündmuse ajaks on riigikogu valimisteni 6. märtsil jäänud vaid veidi üle paari nädala ja erakondade kampaania täies hoos. Elektrooniline hääletamine algab juba 24. veebruaril.

«Meie kiriku ehitamisel valimiskampaaniaga ei arvesta, me pole poliitikud,» ütles Postimehele Lasnamäele vene õigeusu kiriku rajamise üks eestvedajaid, MTÜ Russki Dom tegevjuht Jevgeni Tomberg. «Kui see kedagi segab, on see nende asi.»

Tomberg ütles ka, et kuigi ta on ise endine riigikogu liige, siis seekord tal ei ole kavatsust parlamenti kandideerida.

Vene tavade kaitsjad

Kindlasti osalevad tähelepanuväärsel üritusel Tallinna keskerakondliku linnavalitsuse esindajad eesotsas linnapea Edgar Savisaarega, sest kirikuehituse kiirendamise ja risti pühitsemise aja on omavahel kokku leppinud kolm osapoolt: Moskva patriarhaadi Eesti õigeusu kirik (MPEÕK), Venemaal tegutsev apostel Andrei Esmasündinu fond ja Tallinna linn.

Jakunini saabumine Tallinna ei ole siiski veel lõplikult selge, Tombergi sõnul selgub see alles vahetult enne sündmust. Ta ei osanud ka öelda, kui suur on Venemaa delegatsiooni koosseis, kuid kindlasti tulevad risti pühitsemisele vähemalt mõned Andrei Esmasündinu fondi juhtivtegelased.

1992. aastal asutatud Andrei Esmasündinu fondi president on Vene föderatsiooninõukogu liige, ajaloolane Sergei Štšeblõgin ning hoolekogu esimees Jakunin. Fond tegeleb projektidega, mis kinnistavad Venemaa ühiskonna traditsioonilisi alusväärtusi, tihedat koostööd tehakse seejuures õigeusu kirikuga.

«Venemaa on hiigelsuur, ja juhtides sellist suurfirmat nagu Vene Raudteed, pean oma kohuseks teha kõik, mis minu võimuses, et inimesed, kui kauge maa taga nad ka ei elaks, tunnetaksid end majanduslikult ühtse ja hingeliselt võimsa riigi kodanikena,» on Jakunin rääkinud oma tegutsemise kohta Andrei Esmasündinu fondis Peterburi ajalehele Nevskoje Vremja.

Kolmiklepe rahastamiseks

Fondil on oma kirjastustegevus ja kinostuudio. Sellele lähedane on teine asutus – Venemaa rahvusliku kuulsuse keskus, mille hoolekogu juhib samuti Jakunin. Viimase organisatsiooni ja Tombergi juhitava Russki Domi korraldusel leidis näiteks tänavu 10. mail Tallinnas Estonias aset II maailmasõja lõpule pühendatud pidulik kontsert.

Tombergi sõnul on risti pühitsemine kiriku rajamisel võrreldav sarikapeoga, mida peetakse tavalise hoone puhul. See tähendab, et Lasnamäe kirik ei saa selleks ajaks veel kaugeltki valmis, ent 19. veebruariks peab valmima kiriku kümnemeetrise läbimõõduga kuppel, mille otsa tõstetakse 1,5 tonni kaaluv ja kuus meetrit kõrge vene õigeusu rist.

«Ehitajad peavad selleks pingutama,» nentis Tomberg. Praegused ilmastikuolud ei soosi ehitajate töötegemist ning külm võib takistada ka betoonivalu.

Põhiline mure Lasnamäe kirikuehitusel on rahapuudus. Jakunini juhitav Andrei Esmasündinu fond on lubanud rahastada kirikut 1,5 miljoni euroga, mille kohta sõlmiti novembris koostööleping Savisaare, Štšeblõgini ja MPEÕK Tallinna ja kogu Eesti metropoliidi Korneliuse vahel.

Tombergi sõnul tuleb raha heategijailt ja ärimeestelt ning see makstakse ehitajaile välja vastavalt akteerimisele. Pealinna pressiteenistuse andmeil on linnapea Edgar Savisaar rõhutanud Jakunini isiklikku rolli selle raha hankimisel, sest praegusel majanduslikult raskel ajal pole Lasnamäe pühakoja rajamiseks olnud sugugi lihtne raha leida.

Kiriku valmimiseks ligi 23 miljonist Eesti kroonist kaugeltki ei piisa, kuid sellest peaks jätkuma risti pühitsemiseni tehtavateks töödeks. Kokku võib ehitus minna maksma 60 miljonit krooni. Lisaks on kavas kompleksi püstitada kellatorn.

Rahastamise korraldaja on Eestis tihe külaline

Venemaa Raudteede president Vladimir Jakunin (62) käis viimati Eestis novembri algul, osalemaks Eesti Raudtee 140. aastapäeva tähistamise pidulikul üritusel rahvusooperis Estonia. Vene suurettevõtte juht külastas toona ka Lasnamäe kiriku ehitusplatsi.

Eelmine Eesti-külastus oli Jakuninil alles juunis, kui ta pidas ettekande raudteetransiidist Tallinna majanduskonverentsil ning osales ka Edgar Savisaare jaanitulel Hundisilma talus. Tänavu veebruaris käis Jakunin Tallinnas raudtee ärifoorumil.

Vladimir Jakunin sündis 1948. aastal Vladimiri oblastis, tema isa oli sõjalendur. Nende perekond kolis peagi Eestisse ja elas enam kui kümme aastat Pärnus. Jakunin ja tema fondidega tihedat koostööd tegev Eesti ühiskonnategelane Jevgeni Tomberg on tolleaegsed klassivennad.

Tomberg rääkis Postimehele, et Jakunini osalus Lasnamäe kirikuehitamisel pole ajendatud üksnes nende ühisest kooliskäimisest, vaid Russki Domil on olnud varem Jakuniniga seotud fondidega ühiseid kultuurialaseid projekte ning et Jakunin on saanud Eestis käies isiklikult tuttavaks ka MPEÕK metropoliidi Korneliusega.

Jakunin on aastaid olnud tegev nii Vene riigistruktuurides kui eraettevõtluses. 1980. aastate lõpus tegutses ta Nõukogude Liidu esinduses ÜRO juures. Pärast liidu lagunemist proovis ta kätt panganduses, kuid viimased kümmekond aastat on olnud kõrgetel kohtadel Venemaa transpordiministeeriumis ja sellest eraldatud raudteefirmas. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles