Kaljurand: uued sanktsioonid Venemaad praegu veel ei ähvarda (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Marina Kaljurand.
Välisminister Marina Kaljurand. Foto: Mihkel Maripuu

Ukraina agressiooni eest Venemaale kehtestatud sanktsioonide peatamist pole lähiajal ette näha, aga samas Vene relvajõudude tegevus Süürias ei sunni veel lääneriike ka uute sanktsioonide peale mõtlema, ütles välisminister Marina Kaljurand.

Konflikti lahendamiseks Süürias soovib Lääs Venemaaga hoopiski koostööd tihendada, tunnistas Kaljurand kolmapäeval antud pressikonverentsil, kirjutas BNS.

«Kõigil oma kohtumistel teiste riikide välisministritega pole ma mitte kellegi käest kuulnud teistsuguseid seisukohti, kui et seni, kuni Minski kokkuleppeid ei täideta, siis sanktsioonid pikenevad,» ütles Kaljurand.

Tema hinnangul võib praegu öelda, et sanktsioonide uue pikendamise tähtajaks ei suudeta Minski kokkuleppeid täita, mis tähendab, et Euroopa Liidul pole mingit alust mõelda sanktsioonide tühistamisele. Ukraina konfliktiga seoses ELi poolt kehtestatud isikuvastaste sanktsioonide ülevaatamise tähtaeg saab täis märtsis, majandussanktsioonide osas suvel.

Kaljurand kinnitas samas, et Venemaa tegevuse tõttu Süüria konflktis talle uute sanktsioonide kehtestamist praegu lääneriigid ei kaalu.

«Ei seda arutatud ei ole, sest praegu on eesmärk ikkagi mõjutada Venemaad selleks, et ta hakkaks koostööd tegema terrorismivastases võitluses,» tunnistas Kaljurand.

«Fakt on see, et eterrorismi vastu saab võidelda ainult siis, kui tegevus on koordineeritud ja tegutsetakse koos. Seda on räägitud, et infovahetus peaks olema parem, et välistada mis iganes õnnetusjuhtumid,» lisas välisminister.

«Täna püütakse mõjutada Venemaad olema kõigiga koos võitluses terrorismi vastu ja aktsepteerida seda, et terroristid on need, kes on tunnistatud terroristlikeks organisatsioonideks ÜRO Julgeolekunõukogu poolt ja lõpetama mõõduka opositsiooni ja tsiviilelanikonna pommitamine,» rääkis Kaljurand. Tema sõnul peab Venemaa seni terroristideks kõiki, kes Süüria presidendi vastu võitlevad.

Vastates BNSi küsimusele, kas Süüria osas otsib Lääs Venemaaga hoopiski tihedamat koostööd, nõustus välisminister sellise seisukohaga.

«Jah, selles osas - võitluses terrorismi vastu - kindlasti. Sellepärast - nagu ma ka juba ütlesin - terrorismi vastu saab võidelda ainult siis, kui seda tehakse ühiselt, koos, üks eesmärk, räägitakse omavahel, suheldakse omavahel,» selgitas välisminister Kaljurand.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles