Setud nõuavad eripasse

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass.
Eesti pass. Foto: Raigo Pajula

Setud soovivad Vene piirist kuni poolesaja kilomeetri kaugusel elavatele eripasse, mis lubaks neil ilma viisata piiri ületada.

Setu kongressi vanematekogu liikme Ilmar Vananurme sõnul tuleks mõlemal pool kontrolljoont elavatele inimestele väljastada kuni kolm aastat kehtivad eripassid, mille ettenäitamisel oleks tagatud vaba ja tasuta piiriületus, kirjutab Võrumaa Teataja.

Selline piiriületuskord kehtib Vananurme sõnul näiteks Vene-Leedu piirialade elanikele ning eripassidel põhinevad piiriületusvõimalused on Euroopa Liidu liikmesriikidele ette nähtud ka europarlamendi ja Euroopa Liidu nõukogu määruses.


Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler lubas seda küsimust puudutavad materjalid lähipäevil valitsuskabinetile seisukoha võtmiseks esitada, kuid ta lisas, et tegemist on keerulise küsimusega ning eri ametkondadel on väga tugevad, samas ka erinevad seisukohad.


Piiriäärsete maakondade elanikud saavad Eesti ja Venemaa vahel sõlmitud kokkuleppe kohaselt praegu Venemaa viisa tasuta või soodustingimustel, kui nad suudavad tõestada enda seotust Petseri rajooni jäävate Tartu rahulepingu järgsete Eesti aladega, piiriäärseid elanikke selline kord ei rahulda ja nad soovivad piiri ületamiseks lihtsamaid lahendusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles