Riigikontroll kaalub Eesti Kontserdi tehingute osas prokuratuuri pöördumist

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peterburi Jaani kirik.
Peterburi Jaani kirik. Foto: Kai Kalamees.

Kultuuriministeeriumi investeeringute jagamist käsitlevast riigikontrolli auditist selgus, et Eesti Kontsert on seoses Peterburi Jaani kiriku renoveerimisega võtnud ebaseaduslikke kohustusi ning nüüd kaalub riigikontroll, kas pöörduda prokuratuuri poole.

Riigikontrolli tulemusauditi osakonna peakontrolör Tarmo Olgo rääkis Postimees.ee´le, et riigile täiendavate kulude võtmine on kindlasti käsitletav väärteona, sest protsessis on rikutud riigihankeseadust, kuid kas kahju on sedavõrd suur, et seda võiks pidada suisa riigivastaseks kuriteoks, vajab tema sõnul veel analüüsimist.

Otsuse prokuratuuri pöördumise kohta langetab riigikontroll Olgo kinnitusel jaanuari esimeses pooles.

Riigikontrolli hinnangul rikkus Eesti Kontsert Peterburi Jaani kiriku renoveerimiseks ehitusettevõttega töövõtulepingut sõlmides seadust, kuna eelseisvate eelarveaastate arvel sõlmitud lepingu maksumus oli üle 50 protsendi 2008. aasta eelarves investeeringuteks ettenähtud summast ning puudus ka valitsuse luba eeltoodud määra ületamise kohta.

Et töövõtuleping sisaldas finantseerimiskulu, rikuti lisaks ka riigieelarve seaduse lõiget, mille järgi on keelatud riigiasutustel laenu võtta.

Eesti Kontserdi, ehitusettevõtte ja kahe panga vahel sõlmitud nõude loovutamise finantseerimise lepinguga on riigikontrolli hinnangul võetud samuti ilma valitsuse loata sisuliselt laenu, mis on riigieelarve seadusega keelatud.

Riigikontrolli andmeil on lepinguga võetud riigile kuni 20 miljoni krooni ulatuses täiendavat finantseerimiskulu ning kiriku renoveerimise kogumaksumuseks kujuneb esialgselt planeeritud 99,3 miljoni asemel hinnanguliselt kuni 118 miljonit krooni.

Riigikontrolli seisukohta, et Peterburi Jaani kiriku renoveerimisel sõlmitud tehingud on ebaseaduslikud, toetasid ka rahandusministeerium ning eksperdid, kellelt riigikontrolli tellis juriidilise arvamuse.

Vaatamata sellele leidis kultuuriminister Laine Jänes riigikontrollile saadetud vastuses, et tehingud on õigusaktidega kooskõlas. Tema sõnul tõi riigikontroll välja Peterburi Jaani Kiriku renoveerimisega seotud toimingud, kui ei hinnanud sealjuures tulemust ja kasu mitte ainult valdkonna, vaid ka kodanike jaoks. Peterburi Jaani kirik on kultuuriministeeriumi hinnangul leidnud avalikkuse silmis hea vastuvõtu.

«Leiame jätkuvalt, et riigikontrolli väited võimaliku ehituse kallinemise osas on oletuslikud ja reaalset lisakulu planeerituga võrreldes ei ole ehitustööd kaasa toonud,» märkis Jänes riigikontrollile saadetud vastuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles