Herkel: köietants lubatu ja lubamatu piiril on Savisaarele iseloomulik

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Peeter Langovits

Kui Edgar Savisaare ja Keskerakonna valimiskäitumine vertikaalsele ajateljele jaotada, siis riigikogu liikme Andres Herkeli (IRL) sõnul on seda alati iseloomustanud piiride kompimine, köietants lubatu ja lubamatu piiril ning näkkuirvitamine ühiskonnas eetikanorme tähtsaks pidavale seltskonnale.

«Savisaar jäi vahele enne, kui Vene raha kohale jõudis. Võib-olla tahtnuks Vene eriteenistused endale osavamat ja paremat mõjuagenti Eestis, aga nüüd läks viltu. Pole aga kahtlust, et katsed Eesti sisepoliitikat mõjutada on algusest saati kestnud ja jätkuvad ka tulevikus. Isegi pärast seda, kui kapo ülevaates kirjeldatud Savisaar poliitikast lahkub,» arvas Herkel.

Keskerakonna kampaaniates kasutatud raha tegelik hulk ja päritolu on tema sõnul varemgi paljusid kukalt kratsima pannud. Herkeli hinnangul on Savisaare meetodid õõnestanud kogu ühiskonna arusaamist headest tavadest ning nüüd, Venemaalt rahakerjamisega vahele jäädes, on ta läinud oluliselt kaugemale, sest tegemist on Eesti julgeolekut ja rahvuslikke alusväärtusi kõigutava sündmusega.

Ajalukku läksid tema sõnul nii 2005. aasta kohalikud valimised, kui tuldi välja K-kohukesega, mis murdis selleks ajaks erakondadele kehtestatud välireklaami keeldu; kui ka 2009. aasta valimised, mil Savisaar tegi rahva raha eest reklaami linna jagatavatele küttepuudele ja kartulitele.

«Varasemates kampaaniates kaitses poksikinnastatud Savisaar oma valijate õigusi ning põrnitses tallinlasi hiigelsuurtelt välireklaamiplakatitelt, et nood end tema pilgu all putukatena tunneksid. Kust ja mis meetoditega raha tuli, ei tea, aga ikka paistis seda konservatiivsegi kokkuarvestamise korral enam kasutuses olevat kui avalikkusele öeldi,» leidis Herkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles