Moskva kingitus löönuks platsi puhtaks

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna valimisjärgsed peod on alati olnud suurejoonelised ja bravuurikad. Fotol on keskpartei pidu 2009. aasta oktoobris pärast kohalike omavalitsuste valimisi.
Keskerakonna valimisjärgsed peod on alati olnud suurejoonelised ja bravuurikad. Fotol on keskpartei pidu 2009. aasta oktoobris pärast kohalike omavalitsuste valimisi. Foto: Priit Simson

Kapo andmeil küsis Keskerakonna juht Venemaalt eelseisvaks valimiskampaaniaks algul ca 47 miljonit krooni. See on summa, mis muutnuks hoobilt partei rahaseisu ja lubanuks korraldada väga võimsa valimiskampaania.

47 miljonit olnuks isegi rohkem, kui Keskerakond 2007. aastal riigikogu valimisteks kokku kulutas. Toonane kampaania oli tsentristidel 41,3 miljoni kroonine – see oli ka parteide seas suurim kuluarve. Kampaaniaga priiskasid kõik erakonnad, kokku arvestatuna jõudsid parteide kulud saja miljoni suurusjärku.

Pärast seda pole Eesti parteidel nii kõvaks kampaaniategemiseks enam raha jätkunud. Võrdluseks: mulluste kohalike valimiste kampaaniaks kulutas Keskerakond ligi 11 miljonit krooni ja kandidaadid oma isiklikeks kampaaniateks veel ühe miljoni krooni.

Pärast valimisi tasumata arveid oli Keskerakonnal toona ca üheksa miljonit. Keskerakonnast kallim oli vaid Reformierakonna kohalike valimiste kampaania, milleks kulus 12,6 miljonit.
Eelseisvatele riigikogu valimistele läheb Keskerakond meedias juba avaldatud andmeil vastu veidi vähem kui 30 miljoni kroonise võlakoormaga.

Erakonna sponsorite annetused pole tänavu avalikustatud aruannete järgi olnud kuigi suured: kolmandas kvartalis sai Keskerakond eraisikutelt vaid ca 665 000 krooni, neist suurimana Urmas Jürgensonilt saadud 150 000-kroonine toetus.

Teises kvartalis kogus partei annetustena 1,3 miljonit ja esimeses kvartalis 420 000 krooni. See tähendab, et opositsiooni põhijõud on tänavu, valimiste-eelsel aastal suutnud koguda seni avalikustatud summadena üksnes 2,4 miljonit krooni.

Eelmiste riigikogu valimiste enam kui 13 miljoni kroonini ulatuvad võlad suutis partei siiski mullu sügiseks tasuda. Kuid erakonnal on endiselt kaelas võlad majaremondi ja viimatiste valimiste eest.

Keskerakonda on tänavu räsinud vaidlus ehitusfirmaga Facio, millele jäi partei võlgu oma Toompeal asuva peakontori renoveerimise eest. Septembrikuus arestiti seetõttu isegi kõik Keskerakonna arved.

Keskerakonda hoiab siiski vee peal riigi toetus, mis on ca 25 miljonit krooni aastas. Peaaegu sama suure summa – 23,5 miljonit krooni (1,5 miljonit eurot) – oli Venemaa Raudteede president Vladimir Jakunin kaitsepolitsei andmeil valmis Eesti tsentristidele lõpuks hankima.

Kolmandik sellest rahast pidi kapo andmetel tulema sularahas, kaks kolmandikku arvetega ning kapo peadirektori käskkirja põhjal oli vahepeal arutusel ka võimalus, et kogu summa tuleb Eestisse sulas.

Tegelikkuses raha tulnud ei ole, kuna kapo vestles asjaosalistega profülaktiliselt ja tõkestas niisuguse tehingu.

Edgar Savisaar kaitsepolitsei raportist eilsel pressikonverentsil:

«Jõudsin hommikul läbi lugeda kapo raporti ja mul on hea meel, et põhiliselt kapo ettekanne toetab seda, mida mina olen varem välja öelnud. Ütleme siis niimoodi, et kapo on minu poolel.»

«Algab see raport sellega, et 9. veebruaril 2010 osales Jakunin raudteefoorumil ja samas oli õhtusöögil koos Savisaarega, kus  Savisaar küsis rahalist toetust Lasnamäele õigeusu kiriku ehitamiseks. See on lindis. Ainult et juhin tähelepanu – kuigi jutt oli selgelt ja ainult Lasnamäe kirikust, ühestki parteist ei olnud juttu, siis ikkagi lindistati. Järelikult kiriku ehitust pidas Eesti valitsev eliit julgeolekuohuks ja kapole anti ülesanne võtta see kontrolli alla.»

«Samal ajal on raportis küllalt oletusi, mis meie arvates pärinevad mingitest kahtlastest ja tõenäoliselt Venemaa eriteenistuse materjalidest. Ja mul on väga kahju, et valitsuse julgeolekukomisjon võtab neid ülima tõena. Ainukeseks tõendiks, mida nägin selle raportis, on kapo autoriteet, mis on aga viimastel nädalatel kõvasti kannatada saanud. Panin veel tähele, et raport on kokku lõigatud erinevatest dokumentidest ja seal öeldut kasutatakse kontekstist välja rebitult.»

«Mulle on sügavaks pettumuseks, et raport väldib täielikult kasutamast 3. novembri Raivo Aegi ja minu vahel Vääna-Jõesuus toimunud kohtumise lindistust. Ma ei saa aru, mille tõkestamisest raportis räägitakse, kui sellel kohtumisel kapo kõrgemad ametnikud tegelikult õhutasid mind jätkama kontakte ja jätkama suhteid  Vene poolega. Nad mitte ei tõkestanud, vaid hoopis õhutasid, ma ütleksin selle kohta.»

«Ka on mulle ebaselge, et mida tähendab väide, et raha küsiti konspiratiivsel viisil. Kas see siis tähendab näiteks seda, et iga kord kui ma ütlesin sõna «kirik», siis tuleb seda lugeda «partei», ja iga kord kui ütlesin «partei», siis tuleb lugeda seda «kirik». Kui nii on asjast aru saadud, siis kas see pole liiga lihtne lähenemisviis?»

«Palume endiselt kogu tõendusmaterjali avalikkuse ette tuua. Praegu on see raport vaid pelgalt väited ja oletused, mitte tõendid. Mina nimetaksin seda dokumenti öö varjus kergel käel kokku pandud paberiks, mida minul on küll raske tõsiselt võtta. Nõuame 3. novembri lindistust, meie arvates teeb see paljud asjad selgemaks. Tahame saada täies mahus ilma moonutamata neid dokumente.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles