Kremli hääletoru sattus Riias enne kinnipidamist Jaak Madisoniga konflikti (7)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Graham Phillips täna Riias.
Graham Phillips täna Riias. Foto: TVNET

Kremli propagandakanali RT heaks töötanud Briti kodakondsusega ajakirjanik Graham Phillips sattus täna Riias leegionäride päeva üritusel enne oma kinnipidamist sõnavahetusse Konservatiivsesse Rahvaerakonda (EKRE) kuuluva riigikogu liikme Jaak Madisoniga.

Madison ütles venekeelsele Psotimehele, et ta sai Phillipsit nähes kohe aru, kellega on tegemist.

«Phillips käitus agressiivselt, provotseeris leegionäride marsist osavõtnuid ning nimetas neid fašistideks,» rääkis Madison.

Foto: Elmo Riig / Sakala

Ta märkis, et kui Phillips hakkas esitama küsimusi ühele tema kaasvõitlejale, otsustas ta sekkuda ja sattus britiga sõnavahetusse. Phillips küsis Madisonilt, kas tal pole häbi osaleda sellisel üritusel.

«Ma soovitasin tal õppida ajalugu ja küsisin, kui palju talle sellise provokatsiooni eest makstakse,» lausus Madison ja lisas, et konflikt füüsiliseks ei läinud.

Sõnavahetuse järel sekkus politsei, kes toimetas provokatiivselt käitunud briti minema.

Politsei pidas Phillipsi kinni vabadussamba juures, kus ta korrakaitsjate väitel püüdis korraldada provokatsiooni ajal, mil endised sõjamehed ja nende toetajad tõid monumendi jalamile lilli. «Miks te ülistate fašismi?» olevat Phillips vene keeles karjunud.

Arvatavasti ootab korduvalt avaliku korra eeskirju rikkunud ja politsei korraldustele mitte allunud Phillipsit ees haldusõigusrikkumise eest rahatrahv. Väljaande TVNET andmetel toimetati Phillips jaoskonda ülekuulamisele.

Lätis mälestatakse igal aastal 16. märtsil langenud leegionäre, kuid tegemist pole ametliku mälestuspäevaga.

Riias Vabadussamba juures toimuvad Relva-SS-i Läti leegioni marsid pälvivad igal aastal rahvusvahelist vastukaja. Hoolimata endiste leegionäride katsetest selgitada, et nad ei olnud SS-i liikmed, nimetatakse neid väljaspool Lätit tavaliselt SS-lasteks.

Riias kogunesid täna ka niinimetatud antifašistid. Uudisteportaali Mixnews andmetel kogunes leegionäride päeva vastasele meeleavaldusele umbes 40 inimest läti, vene-, inglis- ja saksakeelsete plakatitega.

Phillips sai tuntuks Ukraina sõja ajal, kui ta töötas vabakutselisena Kremli ingliskeelse propagandakanali RT ehk endise Russia Today heaks. Phillips kaitses seal Ukrainas toimuvat kajastades Venemaa seisukohti. Phillips peeti Ukrainas ka kinni ning tal keelati mitmeks aastaks Ukrainasse sisenemine.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles