Pildid ja video: Keskerakonna juhatus esitas Karilaiu fraktsiooni esimehe kandidaadiks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakonna juhatus otsustas täna esitada erakonna riigikogu fraktsiooni esimehe kandidaadiks partei aseesimehe Jaanus Karilaiu, kelle vastu lubas homme kandideerida ka fraktsiooni aastaid juhtinud Kadri Simson.

Karilaiu esitamise poolt hääletas üheksa ja tema vastu oli seitse juhatuse liiget. 27-liikmelise fraktsiooni aseesimeesteks pakkus juhatus Olga Ivanova ja Viktor Vassiljevi. Praegu on saadikurühma aseesimehed Simsoni toetajate hulka kuuluvad Valeri Korb ja Mailis Reps, kellest viimase saatust arutas täna ka erakonna aukohus.

Karilaid ütles juhatuse koosoleku järel ajakirjanikele, et siiamaani on Keskerakonna fraktsioon erakonna juhatuse otsuseid alati täitnud. «Loodan, et seda poliitilist kultuuri hoitakse. Kui seda hoitakse, siis on ka erakonnasisesed hõõrumised läbi, kodurahu saavutatud ja me keskendume edaspidi Stenbocki majale, nii nagu ma olen ka varem lubanud,» lausus ta.

Kui aga fraktsioon ei peaks juhatuse otsust täitma, võib see tema hinnangul tülisid hoopis võimendada. «Ma loodan siiralt, et sellistest poliitilistest intriigidest hoidutakse ja viiakse ellu erakonna juhtorgani poliitilist tahet,» ütles Karilaid, kelle sõnul ei ole fraktsiooni ülesanne tegeleda erakonna siseprobleemide võimendamisega, vaid pääseda võimule ja viia ellu oma programmi.

Karilaiu sõnul proovis Simson veenda juhatust ennast toetama, kuid toetust ta ei saanud. «Ma loodan, et Kadri on niivõrd tark poliitik, et ta oma kandidatuuri üles ei sea,» lisas ta.

Simson avaldas veendumust, et kui juhatuse hääletus oleks olnud salajane, nagu ta koosolekul palus, oleks tulemus olnud teistsugune. Paraku tehti tema sõnul juhatuses avalik hääletus.

Tema sõnul esitasid 14 keskfraktsiooni liiget selleks, et ühiselt edasi minna, juhatusele ettepaneku toetada fraktsiooni tänast juhtkonda. «Ma usun, et need 14 inimest homme toetavad ka mind, ja riigikogu fraktsiooni hääletuse teeme me salajase,» ütles Simson, kelle sõnul valivad fraktsiooni juhtkonda siiski riigikogu saadikud.

Tema hinnangul oleks seniste juhtidega jätkamine ainus võimalus, et fraktsioon jätkaks sama tublit tööd. «Põhjus, miks Keskerakond on täna kõige toetatum erakond, tuleneb ju suuresti ka sellest, et riigikogu Keskerakonna fraktsioon on teinud väga head tööd,» märkis ta.

Neljapäeval toimuvatel riigikogu esimehe valimistel otsustas Keskerakonna juhatus toetada opositsioonilisse Vabaerakonna fraktsiooni kuuluvat Krista Aru, kes kandideerib praeguse riigikogu esimehe, sotsiaaldemokraat Eiki Nestori vastu. Riigikogu aseesimehe valimistel toetas juhatus senise keskerakondlasest aseesimehe Jüri Ratase kandidatuuri ülesseadmist.

Täna ennelõunal arutas erakonna aukohus partei Raplamaa piirkonda juhtiva Mailis Repsi vastu esitatud süüdistusi, justkui oleks ta üritanud tuua erakonna Järvamaa piirkonnast 18 inimest nende teadmata üle Raplamaa piirkonda. Aukohtu järeldusi ja ettepanekuid peab omakorda arutama erakonna juhatus, kuid täna seda ei tehtud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles