Eesti eksperdid: ISIS proovib Euroopa ühtsust lõhestada ja külvata viha (4)

Postimees
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helga Kalm
Helga Kalm Foto: Erakogu

Eesti Lähis-Ida eksperdid leiavad, et äärmusrühmitus ISIS soovib terrorirünnakutega Euroopat lõhestada; Euroopa riigid aga peaks suurendama koostööd.

Kaitseuuringute keskuse teaduri Helga Kalmu sõnul näitas rünnak Brüsselis taas, et terroristid on Euroopas sündinud ja kasvanud inimesed, noored mehed, kellel on tööl ja elus raske ning kes tunnevad ennast siinses ühiskonnas ebavõrdsena, vahendas ERRi uudisteportaal «Aktuaalset kaamerat».

Kalm lisas, et äärmusrühmitusele ISIS on kindlasti kasulik, kui Euroopas tekib erineva usutaustaga inimeste vahel lõhe, sest siis on neil ka oluliselt lihtsam uusi liikmeid värvata.

Lähis-Ida eksperdi Helen Geršmani arvates on ISIE eesmärgiks Euroopa lõhestamine, sest Euroopat nõrgestab, kui on väga erinevad arvamused, kuidas ISISele reageerida.

Geršmani hinnangul on kaks võimalust, kuidas Belgia pärast eilseid terrorirünnakuid edasi liigub – kas nii, nagu seni või tehakse kardinaalne pööre ja muututakse karmiks nii põgenike kui Schengeni küsimustes.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles