Toobal hakkab kontrollima erakondade rahastamist (33)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Sander Ilvest

Keskerakond esitas täna erakondade rahastamise järelevalve komisjoni uue koosseisu liikmeks erakonna peasekretäri, eelmise aasta lõpus partei annetuste võltsimises ja eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises süüdi mõistetud Priit Toobali.

Järelevalvekomisjonis seni Keskerakonda esindanud Tõnis Möldrist saab komisjoni asendusliige, teatas Keskerakond. Partei kirjast selgub, et liikme ja asendusliikme nimetamise otsustas Keskerakonna juhatus märtsi alguses.

Varem on erakonnad peasekretäride komisjoni nimetamisest hoidunud. 2012. aasta novembris lahkus komisjonist Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) peasekretäriks nimetatud Tiit Riisalo ning sama tegi Kert Karus, kellest sai IRLi peasekretär eelmise aasta lõpus. Mõlemad ütlesid, et kuna peasekretär osaleb aktiivselt erakonna tegevuses, ei pea nad komisjonis jätkamist õigeks.

Komisjoni aseesimees Kaarel Tarand ütles Postimehele, et seaduse kohaselt nimetavad juriidilised isikud komisjoni liikmed, keda nad õigeks peavad, ja liikmed ise ei saa midagi teha, kas teised liikmed neile meeldivad või mitte.

Tarand märkis, et igasuguses järelevalves kehtib põhimõte, et iseennast kontrollida ei saa. Seetõttu on erakondade nimetatud liikmed tema sõnul seni oma erakonda puudutavalt arutelult ennast distantseerinud ning hääletused on lõppenud tulemusega üks ülejäänute vastu. «Iseenesest see, kas mis tahes erakond nimetab selle, teise või kolmanda, ei sega komisjonil tema järelevalvetööd,» ütles ta ja lisas, et komisjon arvestab ka sellega, et uuritavale erakonnale on toimuv alati laias laastus teada.

«Kui komisjon on oma viie tööaasta jooksul enam-vähem pälvinud rahvalt mõistmist ja meie tegevusele pole suurt midagi ette heidetud, siis vaevalt, et üks või teine liige komisjoni kui terviku mainet ja tööd üldse mõjutada saab,» leidis Tarand.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni praeguse koosseisu volitused lõpevad 27. aprillil. Uus koosseis, kuhu peavad liikme nimetama kõik parlamendierakonnad, õiguskantsler, riigikontrolör ja vabariigi valimiskomisjon, asub ametisse viieks aastaks.

Reformierakonda jääb komisjonis esindama Madis Timpson, Isamaa ja Res Publica Liitu Helen Hääl, Vabaerakonda Märt Meesak ja Konservatiivset Rahvaerakonda Paul Puustusmaa. Õiguskantsleri nimetatud liikmena jätkab komisjonis Kaarel Tarand.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond, vabariigi valimiskomisjon ja riigikontrolör ei ole oma esindajat komisjoni uude koosseisu veel nimetanud. Praegu esindavad neid komisjonis Ardo Ojasalu, Vello Pettai ja Ines Metsalu.

Kommentaarid (33)
Copy
Tagasi üles