Simson kutsus erakonda ühtsusele: lõputut kodusõda ei soovi meist keegi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Eero Vabamägi

Keskerakonna riigikogu fraktsiooni esimees Kadri Simson kutsus erakonnakaaslasi leidma partei tuleviku nimel ühist keelt, hoiatades, et sisetülide jätkudes hakkab langema Keskerakonna toetus. «Mõtteviis «võitja võtab kõik» lõhub meie erakonda ning tähendab lõputut kodusõda. Seda ei soovi meist ju keegi,» kirjutas ta.

«Oleme kõik mures erakonna tuleviku pärast. Meedia kajastab aktiivselt Keskerakonna sisemisi vastuolusid, millest võidavad ainult meie konkurendid,» märkis Simson täna pärastlõunal erakonnakaaslastele saadetud kirjas. «Edasi saame minna ainult ühiselt koostööd tehes. Meie valijad ootavad erakonnalt visiooni tulevikuks, mitte omavahelist arveteõiendamist.»

Simson tunnustas Tallinna abilinnapeasid, kes on näidanud initsiatiivi paigalseisu lõpetamiseks ja pakkunud välja lahendusi, kuidas viia erakonda ühtsena edasi. «Ka mina soovin rahu ja olen abilinnapeadele tänulik valmisoleku eest vahendada patiseisust väljumist,» ütles ta ja lisas, et samuti on erakonna kooshoidmisse tugeva panuse andnud Keskerakonna aukohus ja selle esimees Kalle Klandorf.

«Mõistame ju kõik, et otsuste vastuvõtmine napi häälteenamusega Keskerakonna juhatuses või fraktsioonis ei too midagi positiivset. Niimoodi suurendame lõhet veelgi. Kui me soovime järgmistel valimistel edu saavutada, tuleb kaasata kõiki osapooli. Mõtteviis «võitja võtab kõik» lõhub meie erakonda ning tähendab lõputut kodusõda. Seda ei soovi meist ju keegi,» kirjutas Simson.

Olukorra lahendamiseks on tema sõnul vaja koostööd ja laiapõhjalist tahet leppimiseks. Tema sõnul tähendab see vastastikuseid järeleandmisi. «Erakonna heaolu nimel peame me kõik olema kompromissideks valmis. Seda nii erakonna keskvõimu kui ka piirkondade tasandil. Samuti riigikogus ja kohalikes omavalitsustes,» märkis ta.

Tema sõnul korraldavad Keskerakonna piirkonnad igal kevadel aastakoosolekuid, kus valivad juhtkonna ning seavad sihte uueks aastaks, kuid tänavu on tavaline erakonnasisene protsess muutunud võitluseks kohapeal ja meedias, kus ei valita vahendeid. «Piirkonnad on oma otsused teinud ja meil tuleb austada erakonnakaaslaste valikuid. Nüüd peame üheskoos keskenduma kohalike valimiste võitmisele,» kirjutas ta.

Simson märkis, et kui vastuolusid ei suudeta ületada, hakkab sisetülide tagajärjel langema Keskerakonna toetus. «Oleme Tallinnas ju niigi raskes olukorras, kus läheme kohalikele valimistele vastu ametist kõrvaldatud linnapeaga. Ka riigi tasandil oleme isolatsioonis ning Keskerakonda isegi ei kaasata koalitsioonikõnelustele,» nentis ta ning kinnitas, et Keskerakonna püsimise ja tuleviku nimel tuleb leida ühine keel.

Ta lisas, et on sel teemal kohtunud erakonna esimehe Edgar Savisaarega ning on ka edasisteks aruteludeks avatud. «Eestimaa vajab ühtset Keskerakonda. Loodan ja usun, et sama meelt on ka Edgar Savisaar,» ütles Simson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles