Mees on kohtu all juba oma teise elukaaslase tapmises süüdistatuna (1)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vägivald.
Vägivald. Foto: Margus Ansu

Viru maakohtus algas möödunud nädalal kohtuprotsess mehe üle, keda süüdistatakse elukaaslase tapmises, tema varasemas korduvas peksmises ning samuti oma ema löömises.

Andres Rehklit (41) süüdistatakse selles, et ta 2013. aasta kevadel tappis oma 1986. aastal sündinud elukaaslase. Mees võeti vahi alla 2014. aasta 16. detsembril.

12. aprillil toimunud kohtuistungil tunnistas Rehkli oma süüd osaliselt, kuid eitas tapmist.

Ühtlasi tegi Viru maakohus eelmisel istungil määruse, mille järgi toimetab politsei järgmisel, 27. aprillil toimuval istungil ühe tunnistaja kohale sundkorras. Tunnistaja eiras kätte saanud kohtukutset ega ilmunud eelmisele istungile kohale.

«Tunnistajat, kes tuuakse sundkorras kohtusse, kutsus kohtuistungile kaitsja,» täpsustas Viru ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Jelena Filippova.

Süüdistuse järgi lõi Rehkli 2013. aasta 9. mail kella 14.20 ja kella 23.00 vahel oma elukohas Kohtla-Järvel ühise alkoholitarvitamise ajal tekkinud sõnavahetuse käigus elutoas diivanil istudes käega ühe korra enda kõrval istunud elukaaslast näkku ja parema jalaga kõhtu, mille tagajärjel kukkus kannatanu põrandale ning tal tekkis eluohtlik tervisekahjustus.

Kui kannatanu liikus koridori, et korterist lahkuda, sulges Rehkli ukse ja lõi parema lahtise käega kannatanule näkku. Veidi hiljem, kui ohver üritas uuesti lahkuda, haaras Rehkli koridoris kannatanust kinni ja viskas ta vastu vannitoa ja elutoa ukse vahelist seina.

Pärast seda liikus naine tagasi elutuppa ja pööras näoga mehe poole, kes lükkas teda kahe käega nii, et ta selle tagajärjel kukkus peaga vastu sektsioonkapi ust ja jäi liikumatult lamama.

Järgmise päeva hommikul teatas süüdistatava vend juhtunust politseisse. Sündmuskohale saabunud politsei ja kiirabi leidsid diivanilt surnukeha.

Seega pani süüdistuse järgi Rehkli toime teise inimese tapmise. Teise inimese tapmise eest karistatakse kuue- kuni viieteistaastase vangistusega.

Lisaks süüdistatakse Andres Rehklit selles, et ta samal aastal 4. maist kuni 8. maini oma elukohas korduvalt peksis joomise käigus elukaaslast, samuti lükkas teda korduvalt nii tugevalt, et kannatanu kukkus, millega tekitas füüsilist talle valu ning vigastusi.

25. oktoobril 2014. aastal lõi Rehkli aga süüdistuse järgi Kohtla-Järvel asuvas korteris oma ema üks kord rusikaga selja piirkonda ja üks kord rinna piirkonda, millega tekitas kannatanule füüsilist valu.

Tapmise eest kolm aastat vangis

2003. aastal mõistis Pärnu maakohus Andres Rehkli süüdi oma tollase elukaaslase surnuks peksmises ning karistas teda kuueaastase vanglakaristusega, millest reaalselt tuli ära istuda kolm aastat, sest mees vabanes vanglast enne tähtaega.

Prokurör Kristine Tamm süüdistas Rehklit toona oma elukaaslasele Aila Tünderile üliraskete kehavigastuste tekitamises, mille tagajärjel naine suri.

«Peksmise motiivina on Rehkli nimetanud armukadedust,» ütles Tamm. «Rehkli on süü omaks võtnud ja soovis isegi lihtmenetluse kokkulepet sõlmida.» Esimese astme kuritegude osas polnud see aga võimalik.

Prokuröri sõnul kestis Rehkli ja Tünderi kooselu umbes kaks aastat, mille kestel mees peksis naist korduvalt ja alati lepiti jälle ära. Kohtusse on kutsutud ka naabreid, kes naisele korduvalt nõu andsid lahku minna, kuid naine keelas teisi oma ellu sekkumast.

2002. aasta suvel lõi Rehkli teda kirvega selga ja tekitas kerge kehavigastuse. Politseis keeldus Tünder avaldust mehe peale kirjutamast. Tünderil oli kaks tütart, üht kasvatas isa ja teist vanaema.

Kõigele lisaks mõisteti Rehkli 2010. aastal süüdi ka looma tapmise eest ning oma ema järjekordse väärkohtlemise eest.

Süüdistuse järgi hakkas Rehkli 12. veebruaril ajavahemikul 15.00–18.00 pärast oma ema löömist korteris püüdma taksi tõugu koera, kes astus enda perenaise kaitseks välja ning hakkas haukuma.

Rehkli püüdis koera kinni, lõi teda korduvalt kätega, tiris tema lõugu eri suunas ning peale seda, kui ema jooksis korterist välja naabrite juurde abi otsima, lõi ta koera köögist võetud kööginoaga kindlaks tegemata kordi selja piirkonda, põhjustades selja piirkonna haava. Selle tagajärjel koer suri.

Kohus tunnistas mehe süüdi kehalises väärkohtlemises, ähvardamises ja looma julmas kohtlemises ning mõistis talle kokkuleppemenetluses liitkaristuseks 4 kuud vangistust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles