Fotod: Narva lähistel õhiti lennukipomm (4)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ida-Eesti pommigrupp tegi täna Ida-Virumaal Vaivara vallas kahjutuks sõjaaegse lennukipommi FAB 250. 

2,1 meetrit pika ning umbes 100 kilo lõhkeainet sisaldanud pommi kahjutuks tegemise ettevalmistusse ja läbiviimise protsessi kaasati ka politsei- ja piirivalveameti Ida prefektuuri politseinikud, maanteeamet ja Vaivara vallavalitsus. Kusjuures, lõhkekeha hävitamiseks tehti ettevalmistustöid juba alates reedest, kui lõhkekeda põllult leiti.

Alates kella 12st oli liiklusele suletud Tallinn-Narva maantee lõik Olgina külas, ümbersõit oli korraldatud Narva-Arumäe ja Lapiotsa-Soldina maantee kaudu. Lõhkekeha hävitamise ajal kehtis ohutsoon raadiusega 1200 meetrit, ligi 4,5 ruutkikomeetri suuruselt ohualalt evakueeriti 60 inimest.

«Taolise suure leiu hävitamiseks oli tarvis ära teha üsna suur töö. Kohe, kui oli selge, et seda lennukipommi kohapealt ära viia ei ole võimalik, määrasime ohuala,» rääkis päästeameti demineerimiskeskuse Ida-Eesti pommigrupi juhataja Rauno Raidloo. Ohualasse jäid nii Tallinna-Narva maantee kui ka aianduskooperatiivi üks osa ning elumajad.

«See aga tähendas, et pommi hävitamise ajaks oli liiklus kolmekilomeetrisel lõigul vaja sulgeda ning inimeste ohutuse tagamiseks oli vaja nad ohualast evakueerida,» lisas ta.

Ohuala sisse jäid valdavalt suvemajad, seetõttu suhtusid inimesed Ida päästekeskuse pressiesindaja teatel evakuatsiooni mõistvalt ja politsei toimetas nad bussidega Narva linna. Osad, kes soovisid kohapeale jääda, said peavarju Olgina rahvamajas.

Lennukipommi hävitamiseks rajati pommi ümber kaitsevallid, mis võimaliku plahvatuse tekkides oleks takistanud ohtlike fragmentide laiali lendamist. «Eesmärgiks oli hävitada see lõhkekeha ilma detonatsiooni esile kutsumata,» ütles päästeameti demineerimiskeskuse Ida-Eesti pommigrupi peademineerija Ragnar Reiljan.

Kella 16ks õnnestus lennukipomm hävitada ilma täieliku detonatsiooni tekitamata. Inimesed lubati tagasi oma kodudesse ning liiklus Tallinna-Narva maanteel taastus ligi tund aega hiljem.

Kohapeal viibinud asjatundjate sõnul ei olnud lennukipomm suurim, mis Eestis leitud, kuid arvatavasti üks suuremaid.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles