Karilaid pakub võimalikuks presidendikandidaadiks Indrek Neiveltit (10)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Neivelt.
Indrek Neivelt. Foto: Liis Treimann

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid pakub üheks võimalikuks presidendikandidaadiks ettevõtjat ja pangandustegelast Indrek Neiveltit, kel on tema sõnul plekitu minevik ja positiivne maine.

Karilaid ütles Tallinna Televisioonis, et välisminister Marina Kaljurannal, keda ühe võimaliku kandidaadina nähakse, puudub igasugune poliitiline kogemus ja presidendina oleks ta suure tõenäosusega «Toomas Hendrik Ilvese hale vari».

Nädalavahetusel kandideerimisvalmidusest teatanud Reformierakonna auesimees, endine peaminister ja Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas oleks Karilaiu hinnangul Kaljurannast kandidaadina tugevam. «Aga Siim ei oleks selline, kes vastaks meie ideaalpildile, nii et ma arvan, et tõelise presidendi jaht veel läheb lahti,» ütles Karilaid üleeile saates «Vaba mõtte klubi». Ühe võimaliku kandidaadina pakkus Karilaid välja Neivelti, kel on tema sõnul visiooni ja laiemat haaret ning kel on ka plekitu minevik.

Karilaid ütles Postimehele, et mõtles Neiveltit võimaliku kandidaadina siiralt. «Nii palju, kui ma olen rääkinud inimestega Läänemaal või Saaremaal, on sellele mõttele olnud ainult positiivne tagasiside,» lausus ta.

Karilaid kiitis nii Neivelti ühiskondlikku aktiivsust kui laiema tulevikuvaate olemasolu. «Tal on raha nii palju, aga ta ikkagi tegutseb ühiskondlike asjadega, räägib ühiskonna õiglusest, räägib maksusüsteemist ja meie tulevikust, laiemat mõõtkava on tema visioonides näha,» ütles ta. «Olen ka seda osa parlamendipoliitikutega rääkinud ja tundub, et teda võetakse tõesti inimesena, kelle maine on positiivne.»

Karilaid nentis, et pole Neivelti endaga tema võimalikust kandideerimishuvist veel vestelnud, ehkki on sellele mõelnud. «Eks Neivelt peaks ise näitama ka valmisolekut ja tahet ja motivatsiooni,» lisas ta.

Karilaiu sõnul arutas presidendivalimisteks valmistumist sel nädalal ka Keskerakonna riigikogu fraktsioon, kelle ettepanekul peaks vastav arutelu jätkuma erakonna juhatuses. Ta märkis, et kuigi Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare sõnul otsustab partei volikogu presidendikandidaadi juunis, ei tähenda see, et debatte ei peaks pidama erakonnas juba varem.

Karilaiu sõnul soovivad keskfraktsiooni saadikud ise lähiajal ära kuulata võimalikud presidendikandidaadid, kes näitavad kandideerimiseks selget tahet. Lisaks Kallasele, kellega saadikurühm kohtub mai alguses, võiks fraktsioon tema sõnul kuulata nii Kaljuranna kui ka näiteks Jaak Jõerüüdi seisukohti. «Aga see kindlasti ei tähenda, et Keskerakond ei tuleks välja oma kandidaadiga,» ütles ta.

Küsimusele, kas Keskerakond toetab võimalusel presidendi valimist riigikogus või eelistab debati kandumist valimiskogusse, vastas Karilaid, et tal isiklikult poleks midagi selle vastu, kui Neivelt annaks oma nõusoleku ja valitaks presidendiks juba parlamendis. «Oleksin nõus selle nimel kindlasti vaeva nägema,» kinnitas ta, kuid lisas samas, et valimiskogus toimuks presidendi valimine laiemal pinnal, sest valijamehed arvestaksid otsuse tegemisel ka kohalikke meeolusid.

Riigikogus toimub presidendivalimiste esimene hääletusvoor 30. augustil.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles