Riik kavatseb osta miljoni eest looduskaitseliste piirangutega maid (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äsja valminud Eesti elanike keskkonnateadlikkuse uuring kinnitab, et eestimaalased hindavad kõrgelt nii Eesti keskkonnaseisundit kui ka looduses aja veetmise võimalusi. Foto on illustratiivne.
Äsja valminud Eesti elanike keskkonnateadlikkuse uuring kinnitab, et eestimaalased hindavad kõrgelt nii Eesti keskkonnaseisundit kui ka looduses aja veetmise võimalusi. Foto on illustratiivne. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Valitsus arutab neljapäevasel istungil miljoni euro eraldamist looduskaitseliste piirangutega maade ostuks.

Valitsus arutab neljapäevasel istungil rahandusministeeriumi ettepanekut eraldada valitsuse reservist maa-ametile miljon eurot looduskaitseliste piirangutega maade ostuks, selle summa eest saab osta ligi 30 kaitsealust kinnistut kogupindalaga 232 hektarit, teatas valitsuse pressiesindaja.

Looduskaitseliste piirangutega maa ostab riik vastavalt looduskaitseseadusele olukorras kui omaniku jaoks on maa kasutamine loodukaitse tõttu oluliselt piiratud. Riik ostab kinnisasja vastavalt selle turuväärtusele. Kinnisasja riigipoolne ost otsustatakse omanike poolt esitatud avalduste laekumise järjekorras.

Riik on läbi aegade omandanud üle 10 000 hektari looduskaitsepiirangutega kinnistuid kokku 64 miljoni euro eest. Hajaasustuses on senine keskmine hind umbes 3000 eurot hektari kohta, keskmist hinda mõjutavad Tallinna kinnistute kõrged hinnad, mis on ligi 245 tuhat eurot hektarist. Omandamise järjekorras on 184 taotlust, kogumaksumusega ligi 15,3 miljonit eurot. Järjekorra alguses olevad kinnistud on menetluses juba 2007. aastast.

Maa-ameti hinnangul on neil jõudlust omandada umbes 80 kinnistut aastas. Eeldusel, et kõikide looduskaitseliste piirangutega maade omanikud esitavad vastavasisulise taotluse, võib keskkonnaministeeriumi hinnangul kuluda kinnistute ostuks ligi 50 miljonit eurot.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles